Ελληνογερμανικό επιμελητήριο: Η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες

Την διαπίστωση ότι η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες συνεχίζει να προσφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά και να κρύβει επιχειρηματικές ευκαιρίες έκαναν οι ομιλητές στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, στο Βερολίνο, από το Eλληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για την παρουσίαση της εμπορικής πλατφόρμας ProGreece και την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η εμπορική πλατφόρμα ProGreece του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με άλλους φορείς επιχειρεί την εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας, προς όφελος της ελληνικής αλλά και της γερμανικής οικονομίας και όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, στο φόρουμ αυτό τόνισε συγκεκριμένα ότι «στόχος της ProGreece είναι να εξισορροπηθούν τα ελλείμματα εργατικού δυναμικού της Γερμανία με την εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας», ενώ επεσήμανε ότι ήδη πάνω από 1.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν σε αυτό το έργο.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, «η ελληνική οικονομία διαθέτει ανεκμετάλλευτο δυναμικό, με το επιχειρείν να κατέχει υποδομές που λόγω της κρίσης δεν αξιοποιούνται πλήρως, όταν αρκετές γερμανικές εταιρίες καταγράφουν ελλείμματα στην παραγωγή και στον τομέα των υπηρεσιών».

Τα ανωτέρω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του φόρουμ, το οποίο είχε την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και φιλοξενήθηκε στο παράρτημα της ελληνικής εταιρίας παραγωγής στρωμάτων πολυτελείας COCO-MAT στο Βερολίνο.

Στο ίδιο φόρουμ η πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Βαρβαρέσος Α.Ε. – Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, Ιζαμπέλλα Βαρβαρέσου και ο γενικός διευθυντής, Αργύρης Σαρρίδης, παρουσίασαν στο κοινό, πώς η εταιρία μπόρεσε εν μέσω κρίσης να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της και να αυξήσει της εξαγωγές της.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής δομικών υλικών Ιsomat και αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Στέφανος Τζίρτης, τόνισε ότι λόγω του υψηλού επιπέδου παιδείας και εκπαίδευσης των νέων στην Ελλάδα υπάρχουν και στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης ανεκμετάλλευτες δυνατότητες συνεργασίας, ενώ το μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας παραγωγής επίπλων Δρομέας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, επισήμανε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτύξει την παραγωγή της, θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών, αλλά και να εξασφαλίσει τα αναγκαία περιθώρια ρευστότητας.

Τέλος, ο διευθυντής της Coco-Mat Deutschland, Χουσεΐν Σ. Κεχαγιάς, έκλεισε τη συζήτηση παρουσιάζοντας τη μέχρι σήμερα σταθερά επεκτατική πορεία της εταιρίας και το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων στην Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοβουλία του προγράμματος εμπνεύστηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Μεταναστών και Ομογενών από Γερμανία, το Young Entrepreneurs Thessaloniki (YET), το υπουργείο Εξωτερικών Γερμανίας και η Mediascape ΕΠΕ. Έτσι πριν τρία χρόνια δημιουργήθηκε η εμπορική πλατφόρμα www.pro-greece.com – “Produce in Greece – Render Services from Greece”.

Στην Κρήτη το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για παραδοσιακά προϊόντα

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, διοργανώνει, σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), ένα διήμερο προώθησης των ελληνικών παραδοσιακών προïόντων (23-24 Μαϊου 2016). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

Επιχειρηματική αποστολή στη Γερμανία για εκμετάλλευση οργανικών αποβλήτων μέσω βιοαερίου

Τέλος, το επιμελητήριο διοργανώνει με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας μια επιχειρηματική αποστολή με θέμα “Waste to Energy – Η εκμετάλλευση οργανικών αποβλήτων μέσω βιοαερίου” στη Βαυαρία.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Μαϊιου και 2 Ιουνίου 2016 με αντικείμενο διερεύνησης την εκμετάλλευση οργανικών αποβλήτων μέσω βιοαερίου , την μεταφορά τεχνογνωσίας, την προώθηση του τομέα στην Ελλάδα, καθώς επίσης την επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων και φορέων. Η συμμετοχή στη αποστολή είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς τους από Ελλάδα προς Γερμανία και τα έξοδα εστίασής και διανυκτέρευσης. Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώνεται σε συνεργασία με την Eclareon GmbH.