Η ελληνική αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα και οι Ολλανδοί

γράφει ο Νίκος Λάππας

Την προηγούμενη Τρίτη, η «ΥΧ» συμμετείχε σε μια περιορισμένης σύνθεσης δημοσιογραφική συνάντηση στην οικία του πρέσβη της Ολλανδίας, Caspar Veldkamp, στην Αθήνα. Θέμα συζήτησης αποτέλεσαν τα επόμενα βήματα της δράσης νεοφυών επιχειρήσεων Orange Grove, ενώ βέβαια δεν έλειψαν και οι παράπλευροι σχολιασμοί της επικαιρότητας.

Το ερώτημα που θέσαμε στον κ. Veldkamp ήταν τι βλέπουν οι Ολλανδοί χορηγοί και μέσω της πρεσβείας της χώρας τους υποστηρίζουν ελληνικές start ups, η σχετική πλειοψηφία των οποίων μάλιστα προέρχεται από την αγροδιατροφή. Η απάντησή του άκρως διαφωτιστική. Στην περιοχή του Άμστερνταμ, η συμβολή των start ups στη διαμόρφωση του συνολικού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Ωστόσο, το 9% των νέων θέσεων απασχόλησης και κάποιων από τις πιο ρηξικέλευθες αναπτυξιακές ιδέες προέρχονται από start ups. Με άλλα λόγια, αυτή η μορφή επιχειρηματικότητας συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της σημερινής ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πραγματικότητας.

Όμως, οι Έλληνες έχουν και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που προσελκύουν το ολλανδικό ενδιαφέρον. Αφενός διαθέτουν ένα ταλέντο που τους κάνει να λειτουργούν ιδιαίτερα αντισυμβατικά και πρωτότυπα. Αφετέρου, όμως, δυσκολεύονται να μετατρέψουν την πολλά υποσχόμενη ιδέα τους σε προϊόν και υπηρεσία που θα διεισδύσει στις αγορές.

Το εγχείρημα του Orange Grove, που πλέον επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές εκτός Αθήνας και Πάτρας, στοχεύει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να προσφέρει συνέργειες και δικτυώσεις. Επιχειρεί, όμως, να συμβάλει και σε κάτι ακόμα.

Όχι να προτείνει στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση «τι πρέπει να κάνει», όπως ήθελαν κάποιοι από τους παριστάμενους να δηλώσει ο πρέσβης της Ολλανδίας, αλλά να αναδείξει ένα κυρίαρχο πρόβλημα που συχνά διατρέχει την ελληνική οικονομία και έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη επιχειρηματικότητα: την ανάγκη ριζικής αλλαγής της νοοτροπίας.

Γιατί όσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι απλά και μόνο το Δημόσιο, θα εξακολουθούμε να χάνουμε ευκαιρίες και να έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες προστιθέμενης αξίας της Ευρώπης στην αγροδιατροφή.