Εμπορικά παιχνίδια στην πλάτη της σταφίδας

Στον αέρα η τιμή αγοράς εν μέσω τρύγου

Έναν από τους δυσκολότερους τρύγους των τελευταίων χρόνων διανύουν οι παραγωγοί της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας, παρά το γεγονός ότι η φετινή ποιότητα και απόδοση είναι πολύ καλές. Από τη μία, η έλλειψη εργατικών χεριών που εμποδίζει την έγκαιρη συλλογή της σταφίδας και το υψηλό κόστος παραγωγής και από την άλλη, η αβεβαιότητα για την τιμή πώλησης του προϊόντος, προκαλούν έντονη ανησυχία και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, αν η σταφίδα πωληθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά σε χαμηλή τιμή, του χρόνου πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να την κόψουν, αφού δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος των εξόδων.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα της αγοράς, η τιμή πώλησης της σταφίδας κυμαίνεται στα 0,70 με 0,80 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τα φετινά έξοδα καλλιέργειας υπολογίζονται στα 1,40 ευρώ περίπου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, κατέστησε σαφές ότι εάν δεν συμβάλει όλη η αλυσίδα στη στήριξη της τιμής, τα στρέμματα καλλιέργειας θα μειωθούν και οι αγρότες και κυρίως τα νέα παιδιά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Πρόταση για κατώτατη τιμή το 1,50 ευρώ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννη Πάζιου.

«Παράγονται πλέον 2.500 με 3.000 τόνοι σταφίδας εδώ στη Μεσσηνία, την ώρα που πριν από 25 χρόνια η παραγωγή έφτανε τους 17.000 τόνους. Οι περισσότεροι έχουν στραφεί στην παραγωγή ελαιολάδου και, δυστυχώς, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της σταφίδας μειώνονται συνεχώς. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το εμβληματικό, μοναδικό και τόσο σημαντικό για τον τόπο μας προϊόν κινδυνεύει με αφανισμό. Είναι μια καλλιέργεια πολύ απαιτητική, που έχει ανάγκη από πολλά εργατικά χέρια για να συλλεχθεί, μεγάλη και συνεχή φροντίδα οκτώ μήνες τον χρόνο, ενώ έχει υψηλό κόστος παραγωγής», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Πάζιος.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να δεσμεύσουν ποσότητες για να ικανοποιηθούν οι εμπορικές τους πρακτικές, προσθέτοντας πως οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν θα ανακοινώσουν ακόμα τιμή, ζητώντας από τους παραγωγούς να κάνουν υπομονή, έως ότου οι ιδιώτες να υποχωρήσουν και να εξασφαλιστεί κατώτατη τιμή στο 1,50 ευρώ. Ο κ. Πάζιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η οποία εκτιμά ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μάζεμα της σταφίδας, αλλά και για άλλα αγροτικά προϊόντα.

Αμάζευτες στα αλώνια

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Χειμαδιού- Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκφράζει την αγωνία του για την εξέλιξη του φετινού τρύγου, μετά και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Ηλεία και προκάλεσαν φθορές στη σταφίδα που παραμένει ατρύγητη στο φυτό, αφού η έλλειψη εργατικών χεριών έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό τη συλλογή της.

«Ο τρύγος συνεχίζεται, η ποιότητα της παραγωγής μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εργάτες γης για να τις μαζέψουμε, η σταφίδα παραμένει στα δέντρα και αρχίζει να πέφτει κάτω. Λόγω αυτής της κατάστασης όλη η διαδικασία έχει πάει πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για την τιμή, κανείς δεν ξέρει τίποτα. Μόνο ακούγονται διάφορα για τιμές 0,80 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει φτάσει το 1,40 ευρώ. Πέρυσι τη δώσαμε σε εξευτελιστική τιμή. Επωμισθήκαμε φέτος όλο το βάρος των λειτουργικών εξόδων. Αν η τιμή είναι τόσο χαμηλή, δεν θα ξανακαλλιεργήσουμε».

Απαξίωση

Ο βιοκαλλιεργητής Κορινθιακής Σταφίδας από το Γεράκι Αμαλιάδας, Φώτης Τσίτηρας, δεν μπορεί να κρύψει την οργή και την αγανάκτησή του για όλα όσα συμβαίνουν σε ένα προϊόν που θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά superfoods.

«Η πολιτική που εφαρμόζεται στη Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα είναι όχι μόνο εχθρική, αλλά εξολοθρευτική. Θεωρώ πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εις βάρος των παραγωγών. Μου θυμίζει την παροιμία «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώσουν τα βατράχια». Δεν υπάρχει τιμή, δεν μας δίνουν ούτε κιβώτια. Ζούμε την πλήρη απαξίωση. Παλαιότερα, για να πάρουν τη βιολογική σταφίδα, έρχονταν στα αλώνια. Τώρα, περιμένουν να αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή και πιστέψτε με υπάρχουν συνάδελφοι που τη δίνουν σήμερα με 70 λεπτά το κιλό, γιατί τους βαραίνουν τα χρέη. Γιατί η πολιτεία δεν προστατεύει το προϊόν; Δεν παίρνει θέση λέει γιατί έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Γιατί όμως έβαλαν χέρι στην περιουσία του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), από τον ιδρώτα των παππούδων και των πατεράδων μας; Θα έπρεπε να στηρίξουν τη σταφίδα γιατί είναι εθνικό προϊόν, να τη διαφημίσουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά δεν σέβονται ούτε την ιστορία τους. Με τη σταφίδα μεγάλωσαν τόσες και τόσες γενιές», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Τσίτηρας.

«Η απογοήτευση είναι μεγάλη. Μείναμε στον τόπο μας, επενδύσαμε σε ένα δυνατό προϊόν που σήμερα απαξιώνεται για χάρη των εμπόρων, που τρίβουν τα χέρια τους με όλο αυτό που συμβαίνει. Πείσαμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με αυτήν και τώρα κινδυνεύουμε να μην ξανακαλλιεργήσουμε. Ακόμα και η βιολογική σταφίδα έφτασε να πωλείται πέρυσι 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ έναν χρόνο πριν την αγόραζαν με 1,70 και το 2019 με 2,60 ευρώ το κιλό», καταλήγει.