Εν ριπή οφθαλμού φεύγουν τώρα τα πορτοκάλια

«Πιάνουν» 35 λεπτά στο ξεκίνημα τα Bαλέντσια λόγω της αυξημένης ζήτησης

«Κόβουμε μέχρι και τις κορφάδες»: Σε αυτήν τη φράση που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Αλετράς, πρόεδρος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης (ΑΣΟ) Ερυσίχη Παραχελωΐτιδος στην Αιτωλοακαρνανία συμπυκνώνεται η εκρηκτική ζήτηση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά για πορτοκάλια.

Υπό τον φόβο του κορωνοϊού, οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν στραφεί σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θα θωρακιστούν απέναντι στον Covid-19. Tην ίδια στιγμή, βέβαια, παρατηρούνται κάποιες δυσκολίες στις εξαγωγές, οι οποίες ανακύπτουν από τους περιορισμούς που θέτουν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αυτές τις μέρες, η συγκομιδή των Lane Late έχει τελειώσει σε περιοχές όπως η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρώσει και η Λακωνία με τη συγκεκριμένη ποικιλία, δίνοντας πλέον τη σκυτάλη στα Βαλέντσια, τα οποία φαίνεται ότι έχουν φέτος μπροστά τους… πεδίο δόξης λαμπρό.

Μέχρι 60 λεπτά τα Lane Late

Οι τιμές είναι σαφώς ανεβασμένες σε σχέση με άλλες σεζόν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και αυξήσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Την προηγούμενη Παρασκευή, η τιμή παραγωγού για τα Lane Late διαμορφωνόταν στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, είχε φτάσει μέχρι τα 60 λεπτά. Αντίστοιχα, τα Βαλέντσια πωλούνταν προχθές, Τετάρτη 1 Απριλίου, στα 30-35 λεπτά το κιλό, ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας βρίσκονταν στα 25-30 λεπτά. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή η τιμή της εν λόγω ποικιλίας δεν ξεπερνούσε τα 18-20 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστο Αναγνωστάκο, η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. «Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή στη Λακωνία έχουμε Ιταλούς που κόβουν για εξαγωγές στη γειτονική χώρα, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πέρσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά αυτή καθεαυτήν την παραγωγή, χαρακτηρίζεται ακόμη από μικροκαρπία για τα δεδομένα της ποικιλίας όμως, όπως εξηγούν οι παραγωγοί, «παίρνει βάρος και μέσα στον Μάιο», ενώ οι αποδόσεις είναι καλύτερες από πέρυσι, ξεκινώντας από 3,5 τόνους το στρέμμα.

Ανάρπαστα και στην Ευρώπη

Την ανοδική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά επιβεβαιώνουν και ξένα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση που δημοσίευσε η ιστοσελίδα FreshPlaza, οι τιμές πώλησης στις αγορές της Β. Ευρώπης παρουσιάζουν αύξηση, κάτι στο οποίο συμβάλλουν βέβαια και τα προβλήματα που εμφανίζονται στις μεταφορές και γενικότερα στην τροφοδοσία, αφού οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των κρατών έχουν ανεβάσει τα μεταφορικά κόστη. Στην Ολλανδία, την ώρα που η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις φρούτων και κηπευτικών, τα πορτοκάλια είναι σε υψηλή ζήτηση, καθώς χαρακτηρίζονται από ικανοποιητική διατηρησιμότητα (κάτι που επιζητούν οι καταναλωτές).

Αντίστοιχα, στο Βέλγιο η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και για άλλα οπωροκηπευτικά που θεωρούνται καλές πηγές πρόσληψης βιταμίνης C, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία, όπου, παρά τις «τσιμπημένες» τιμές, οι καταναλωτές φαίνεται ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά τρόφιμα.

Ψάχνονται για εισαγωγές οι ΗΠΑ τον Ιούλιο από το Μαρόκο

Αυτή την περίοδο, η ευρωπαϊκή αγορά τροφοδοτείται από την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ βασίζονται στην Καλιφόρνια, στη Φλόριντα και στο Μεξικό. Η Κίνα καλύπτει τις ανάγκες της μέσω της δικής της παραγωγής, ενώ στη Νότια Αφρική συγκομίζονται τα πρώτα Navel. Στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει στέλεχος της οργάνωσης California Citrus Mutual στο FreshFruitPortal, «ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες», αν και η Καλιφόρνια έχει ακόμη υψηλά αποθέματα.

Κάποιοι, ωστόσο, εκφράζουν φόβους για κενό στην αγορά το επόμενο διάστημα. Όπως δηλώνει στο FreshPlaza Αμερικανός έμπορος, στον βαθμό που η ζήτηση διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες, η σεζόν για την Καλιφόρνια θα ολοκληρωθεί πριν «προλάβουν» να ξεκινήσουν οι εισαγωγές από τη Ν. Αφρική στα τέλη Ιουλίου. Ήδη, αναφέρει ο ίδιος, η Ανατολική Ακτή κοιτάζει για εισαγωγές προς το Μαρόκο όσο το δυνατόν νωρίτερα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020