Ένα αγροτικό μηχάνημα άρδευσης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας

Με έμπνευση από τα πανηγύρια της υπαίθρου η ελληνική συμμετοχή

Το «Ξηρόμερο/Dryland», ένα διαμεσικό συλλογικό έργο βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της αγροτικής ζωής και παράδοσης που αντλεί έμπνευση από τα πανηγύρια της ηπειρωτικής χώρας, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας φέτος στην 60ή Μπιενάλε.

Πρόκειται για ένα έργο που αποτελείται από ένα αγροτικό μηχάνημα άρδευσης, το οποίο συντονίζει σε πραγματικό χρόνο τον ήχο, την κινούμενη εικόνα και το φωτιστικό περιβάλλον της εγκατάστασης. Εξετάζει την εμπειρία ενός πανηγυριού, παρακολουθώντας μια διαδρομή από την πλατεία του χωριού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που το περιβάλλει. Συγκεκριμένα, αντλεί έμπνευση από τα πανηγύρια της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της περιοχής του Ξηρομέρου στη Δυτική Ελλάδα, που δανείζει τον τίτλο στο έργο.

Ο δημιουργός διαμεσικών έργων και συνθέτης Θανάσης Δεληγιάννης και ο δραματουργός και φιλόλογος Γιάννης Μιχαλόπουλος έκαναν επί δύο χρόνια, στο πλαίσιο «residency» που εξασφάλισαν από το Onassis Culture, εξαντλητική έρευνα σε πανηγύρια της Θεσσαλίας και στο Ξηρόμερο.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αναζητούσαν εντατικά στον Αστακό, εν μέσω καύσωνα, μια θρυλική τραγουδίστρια των πανηγυριών, την Κική Μαργαρώνη. Έτσι, δημιούργησαν ως βάση αυτής της έρευνας το Μargaroni Project και στη συνέχεια προέκυψαν από αυτό πολλά αποτελέσματα, ένα από τα οποία είναι το Ξηρόμερο/Dryland.

Σταδιακά η καλλιτεχνική ομάδα εμπλουτίστηκε, και στο δίδυμο των Δεληγιάννη – Μιχαλόπουλου προστέθηκε η εικαστικός και κινηματογραφίστρια Έλια Καλογιάννη, ο φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κυβερνήτης, ο ηχολήπτης και σχεδιαστής ήχου Κώστας Χαϊκάλης και ο εικαστικός και αρχιτέκτονας Φώτης Σαγώνας.

Η υλοποίηση του έργου και η έκθεσή του στη Βενετία έχει ως κύριο χρηματοδότη το υπουργείο Πολιτισμού και ως εθνικό επίτροπο, υπεύθυνο για την οργάνωση, την παραγωγή και την προώθηση του έργου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και επιμελητή του Ελληνικού Περιπτέρου τον Πάνο Γιαννικόπουλο.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, ανέφερε στον χαιρετισμό του πως όταν έμαθε το περιεχόμενο της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε ενθουσιάστηκε, κυρίως επειδή η παράδοση συνδυάζεται με την τεχνολογία. Τόνισε, δε, πως το ΥΠΠΟ στηρίζει την εθνική συμμετοχή στην Μπιενάλε μέσα από την οποία θα αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο ελληνικός πολιτισμός, οι παραδόσεις και, φυσικά, οι Έλληνες καλλιτέχνες.