«Έναν χρόνο αργότερα η εφαρμογή του νέου κανονισμού βιολογικών», προτείνει η Κομισιόν

Μετάθεση για έναν χρόνο αργότερα παίρνει η εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για τα βιολογικά, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο κανονισμός 2018/848 για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση, που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2021, προτείνεται να εφαρμοστεί τελικά την 1/1/2022.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάθεση αυτή ζητούνταν ευρέως από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και από κράτη-μέλη, τρίτες χώρες και φορείς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία επιβράδυνε την απαραίτητη προετοιμασία. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αρχή, ο χρόνος αυτός της καθυστέρησης κρίνεται απαραίτητος για την ομαλή μετάβαση από τον τρέχοντα στον επόμενο κανονισμό, δίνοντας το περιθώριο στη βιομηχανία, αλλά και στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο.

Η νέα νομοθεσία στον τομέα των βιολογικών θα αντικατοπτρίσει το μεταβαλλόμενο μέλλον ενός ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα, με κανόνες που έχουν σχεδιαστεί να εγγυώνται δίκαιο ανταγωνισμό για τους αγρότες, αποτρέποντας φαινόμενα απάτης και διατηρώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, υποστηρίζει η Επιτροπή.

Πώς σχολιάστηκε η πρόταση

Αντιδρώντας στην είδηση, ο επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, χαρακτήρισε τη βιολογική γεωργία ως «σύμμαχο-κλειδί στη μετάβαση που προωθείται προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα, αλλά και μία καλύτερη προστασία για τη βιοποικιλότητα».

Την είδηση της μετάθεσης καλωσόρισε και ο επικεφαλής της επιτροπής γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, Nobert Lins, υποστηρίζοντας τον επιπλέον χρόνο προσαρμογής, αφού διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν περισσότερο επιζήμια όσο οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του COVID-19. «Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη γρήγορη υιοθέτηση της πρότασης», ανέφερε.

«Σοφή» χαρακτήρισε την απόφαση μετάθεσης της εφαρμογής του νέου κανονισμού και ο διευθυντής της IFOAM (Ένωση Βιολογικών της ΕΕ), Eduardo Cuoco, καθώς θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν κατάλληλα, σχολίασε, ζητώντας τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο να αποδεχθεί την πρόταση της Κομισιόν με απλουστευμένες διαδικασίες, αναφέρει το IHS markit.

Σε δημόσια διαβούλευση το «σχέδιο δράσης» της Επιτροπής

Με την ίδια ανακοίνωση, η Κομισιόν έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το μελλοντικό σχέδιο δράσης της στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης για τα βιολογικά που εστιάζει στο πώς η βιολογική παραγωγή θα συνδράμει στη βελτίωση της βιωσιμότητας για τον αγροδιατροφικό τομέα κατά μήκος της αλυσίδας, αναπτύσσοντας αμφότερα τη ζήτηση και την παραγωγή βιολογικών, αναφέρει η Euractiv.

Η στήριξη των βιολογικών κρίνεται έτσι κι αλλιώς εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ μέσω των στρατηγικών για τη «Βιοποικιλότητα» και «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, μάλιστα, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στη βιολογική γεωργία, τονίζοντας ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει ότι ο τομέας θα έχει τα σωστά εργαλεία και το νομικό πλαίσιο να επιτύχει τον στόχο του 25% της αγροτικής γης σε βιολογική παραγωγή έως το 2030.

Το σχέδιό της περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: τόνωση της ζήτησης για βιολογικά διατηρώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενθάρρυνση στην αύξηση των εκτάσεων, ενίσχυση του ρόλου της βιολογικής παραγωγής στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια βιοποικιλότητας συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων.