Ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις από τoν ιταλικό Όμιλο ξηρών καρπών «Besana»

Tους επενδυτικούς στόχους της Besana στη χώρα μας συζήτησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του ιταλικού ομίλου ξηρών καρπών, Pino Calcagni.

Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Besana, Pino Calcagni, και τον Χρήστο Φουσέκη της Carpus Cultura Agriculture (1978 foods) και συζήτησαν για το ενδεχόμενο νέων επενδυτικών έργων της ιταλικής εταιρείας στη χώρα μας.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Pino Calcagni και τον Χρήστο Φουσέκη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Pino Calcagni και τον Χρήστο Φουσέκη

Εξαγορά από την ισπανική Importaco

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η ισπανική εταιρεία τροφίμων Importaco συμφώνησε να εξαγοράσει το 51% της ιταλικής Besana, με σκοπό να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη στα φρούτα και στα καρύδια. Η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει ετήσιο τζίρο 770 εκατ. ευρώ, πάνω από 2.000 υπαλλήλους, 17 μονάδες σε 5 χώρες και περισσότερες από 600 προμηθευτές.

Η νέα εταιρεία θα έχει σημαντικό μερίδιο σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως π.χ. της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Σκανδιναβίας.

Μνημόνιο συνεργασίας με ΣΕΚΕ

Θυμίζουμε ότι προ πανδημίας, τον Οκτώβριο του 2019, η ΣΕΚΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την 1978 foods IKE -η οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τον ιταλικό όμιλο Besana στην Ελλάδα- με στόχο την υλοποίηση έργου αναβίωσης της καλλιέργειας λεπτοκαρυάς (corylus avelana), καθώς και της παραγωγής ξηρών καρπών, και πιο συγκεκριμένα ποικιλίας φουντουκιών Tonda Giffoni, Tonda Romana και Fertille de Cuttard.

Σκοπός του μνημονίου ήταν η οργάνωση της διαχείρισης του ανωτέρω έργου μέσω επιλογής αγροτεμαχίων, παροχής πιστοποιημένων φυτών φουντουκιάς των ανωτέρω ποικιλιών, μελέτης και εγκατάστασης του κατάλληλου αρδευτικού συστήματος, τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης της καλλιέργειας και παραγωγής των ανωτέρω ξηρών καρπών, τους οποίους θα αγοράζει η 1978 foods IKE στο πλαίσιο της εμπορικής της δραστηριότητας. Η εν λόγω συνεργασία θα δημιουργήσει πρότυπους φουντουκιώνες.

Η Carpus Cultura Agriculture

Αναφορικά με την 1978 foods, η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2017 από τους Γιώργο Δασκάλου, Χρήστο Φουσέκη και Παναγιώτη Καλδή.

Στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Carpus Cultura Agriculture (CCA) με αποστολή να παρέχει στους παραγωγούς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσα από ένα πράσινο, βιώσιμο και ουμανιστικό επιχειρησιακό μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων της γης.

Από την παραγωγή στη μεταποίηση

Στόχος της εταιρείας είναι να παίρνουν τον καρπό του φουντουκιού και να οργανώνει ομάδες παραγωγών που μπορούν να παραγάγουν με τα πρότυπα της Besana: με πιστοποιημένα σκευάσματα και κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με χαμηλή κατανάλωση και περιορισμένα λιπάσματα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο που έχουν αναπτύξει τα τελευταία 80 χρόνια στην Ιταλία. Με αυτή τη διαδικασία προκύπτει ο καρπός μετά από 4 χρόνια και η εταιρεία θα αναλάβει την πρώτη επεξεργασία για μεταπώληση ως πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες.

Πηγή: imerisia.gr