Ενδιαφέροντα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις για τους αγρότες

Χαμόγελα έφερε στην κυβέρνηση η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το διευρυμένο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου και η αυξημένη δημοτικότητα του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δημιουργεί αισιοδοξία.

Η εικόνα ωστόσο που απεικονίζουν τα στοιχεία για τον αγροτικό χώρο, κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι, καθώς με βάση τη δημοσκόπηση, εκτός των άλλων:

✱ Δύο στους τρεις αγρότες που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται «απροστάτευτοι» και «εκτεθειμένοι σε εξωγενείς κινδύνους» (η δεύτερη χειρότερη θέση μετά την κοινωνική ομάδα «εργάτες» του δείγματος).

✱ Εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά «κοινωνικής εμπιστοσύνης», όπως ορίζεται από την έρευνα.

✱ Εμφανίζουν σχετικά περιορισμένες «θετικές εντυπώσεις» για τους κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως την επάρκεια των υποδομών, το μεταναστευτικό, την πορεία της οικονομίας κ.λπ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ποιοτικών χαρακτηριστικών της έρευνας είναι και ότι μόλις το 9% των συμμετεχόντων αξιολογούν ως θετική την σημερινή οικονομική κατάσταση, το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Η στάση αυτή των αγροτών φαίνεται να σχετίζεται με την άποψή τους στο ερώτημα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ίδιοι σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στο ερώτημα αυτό, μόλις ένας στους δέκα δηλώνει να βρίσκεται σε καλύτερη θέση, το χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική-επαγγελματική ομάδα. Επιπλέον, τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, και οι υπόλοιποι έξι στους δέκα σε χειρότερη.

Ενόψει λοιπόν και των βουλευτικών εκλογών, ο πολιτικός υπεύθυνος του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να εφαρμόσει την προτροπή του πρωθυπουργού, παρουσία των αγροτών της Ημαθίας πριν από λίγες εβδομάδες. Ότι δηλαδή το κυρίως μέλημα πρέπει να είναι η επίλυση των προβλημάτων των αγροτών και όχι η καλή φιλοξενία τους όταν επισκέπτονται το υπουργείο στην Αθήνα.