Το «ένδοξο» παρελθόν μας στο ροδάκινο επαναλαμβάνεται

Κάποια από τα όσα συμβαίνουν στο συμπύρηνο ροδάκινο θυμίζουν πρακτικές του «κακού» παρελθόντος μας.

✱ Την περίοδο κατά την οποία ο καλλιεργητής έπρεπε να αποφασίσει εάν θα δαπανούσε τα ιδιαίτερα αυξημένα κόστη για την αγορά εφοδίων, οι κονσερβοποιοί ανακοίνωσαν τιμές από 33 έως 35 λεπτά.

✱ Λίγες ημέρες από την έναρξη της περιόδου συγκομιδής και παράδοσης, οι ίδιες επιχειρήσεις ενημέρωσαν τους παραγωγούς ότι οι τιμές αυτές δεν μπορούν να καταβληθούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα καταβληθούν μόνο για περιορισμένες ποσότητες και στις υπόλοιπες θα μειωθούν σημαντικά.

✱ Μία πρώτη εξήγηση που δίνει η ίδια η αγορά είναι η εξής: Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποθέματα κονσέρβας, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία διαθέτει πολύ μικρές παραγωγές, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις, για να κερδίσουν μερίδια στη διεθνή αγορά συχνά εις βάρος άλλων ελληνικών, πρόσφεραν προϊόν σε μειωμένες τιμές.

✱ Για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, πιέζουν τον αγρότη να διαθέσει το προϊόν του, που παράγει με ιδιαίτερα υψηλό κόστος λόγω της κρίσης, στις χαμηλές τιμές του παρελθόντος.

✱ Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι, αγρότες κυρίως, που ισχυρίζονται ότι η αλήθεια βρίσκεται και κάπου αλλού. Πιο συγκεκριμένα, ότι κάποιοι δημιουργούν τα εν λόγω αδιέξοδα και καλούν το κράτος να καλύψει, για παράδειγμα, μέσω του ΕΛΓΑ μέρος του κόστους. Δηλαδή, να επαναλάβει τις πρακτικές του παρελθόντος, μέσα στα σημερινά δεδομένα των «πολεμοενισχύσεων».

✱ Με όλα τα παραπάνω, σε περιοχές μάλιστα που εκλέγονται μέλη της κυβέρνησης, ενισχύονται και οι καταγγελίες για έναρξη αγορών χωρίς παραστατικά και βέβαια σε μειωμένες τιμές.

Πολλοί, λοιπόν, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για τη λειτουργία της αγοράς, την προστασία ενός ιδιαίτερα εξωστρεφούς κλάδου, την προστασία του αγρότη και της υγιούς επιχειρηματικότητας ή, τελικά, το συμφέρον των πολλών και όχι τις πρακτικές για την επανεκλογή κάποιων.