Ενισχύονται με 95 εκατ. ευρώ τα ιδιωτικά έργα στο πλαίσιο του LEADER

Γιατί πρέπει να «τρέξουν» οι περιφέρειες

Εγκρίθηκαν νέα τοπικά προγράμματα Leader σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά - Ιθάκη και Κρήτη

Με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ ενισχύεται το πρόγραμμα LEADER / CLLD για τις ιδιωτικές επενδύσεις από την προγραμματική υπερδέσμευση ανακοίνωσαν την Τετάρτη 20 Μαΐου στους αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης ο υφυπουργός Κ. Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτας. Εάν στο ποσό αυτό συμπληρωθούν και 45 εκατ. ευρώ περίπου από τη μεταφορά των πόρων της μικρής Μεταποίησης, συνολικά 95 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθούν στο Υπομέτρο 19.2 του ΠΑΑ 2014-20 για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα.

Η αλήθεια είναι ότι η μεταφορά των πόρων από τη Μικρή Μεταποίηση, που δεν έχουν αξιοποιηθεί, στις αντίστοιχες δράσεις των τοπικών προγραμμάτων LEADER είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Πλέον, το θέμα μπαίνει, όπως μαθαίνουμε στην τελική του ευθεία, αφού ένα ποσό της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ παραμένει αναξιοποίητο.

Σχετικά με την αξιοποίηση της προγραμματικής υπερδέσμευσης, επίσης το υπουργείο είχε εδώ και μήνες εκφράσει την άποψη να διαθέσει ποσό για τα ιδιωτικά LEADER. Το ποσό φαίνεται πως έκλεισε στα 50 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί με σειρά βαθμού ετοιμότητας της κάθε περιφέρειας – και όχι οριζόντια. Πρόκειται για την τακτική που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020: Δηλαδή, έγκριση επιπλέον κονδυλίων, μέσω του εργαλείου της υπερδέσμευσης, με προτεραιότητα στους πιο… γρήγορους φορείς, εν προκειμένω στις Ομάδες Τοπικής Δράσης και στις περιφέρειες.