Ενισχύσεις για τη χοιροτροφία ζητά ο ΓΑΣ Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”

xoirotrofia

Τη χορήγηση Κρατικών Ενισχύσεων στους τομείς της εκτροφής χοίρων, αυτόχθονων μαύρων χοίρων και της παραγωγής μελιού, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό και από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δ. Μελλά με ανακοίνωσή του, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΑΣ Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”:

«Αξιότιμε  κ. Υπουργέ,

Στο πλαίσιο της με αρ. ΚΥΑ 1184/247574 (ΦΕΚ 4246 / 14-09-2021) έγινε πληρωμή των ενισχύσεων στους τομείς της χοιροτροφίας και της παραγωγής μελιού.

Δυστυχώς  όμως μία μερίδα χοιροτρόφων παραγωγών δεν εισέπραξε εμπρόθεσμα την παραπάνω ενίσχυση παρότι υπέβαλαν την αίτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ.

Επιπλέον όμως λόγω της πανδημίας δεν είχαν προβεί στην εμπρόθεσμη απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και μια μερίδα παραγωγών δεν είχε την δυνατότητα υποβολής αίτησης απογραφής επειδή δεν είχε υποβάλει την απαιτούμενη αίτηση (Ο.Σ.Δ.Ε).

Κύριε  Υπουργέ,

Όπως καλά γνωρίζετε ο κλάδος της χοιροτροφίας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα τόσο από την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και της χαμηλής τιμής διάθεσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση και να απειλούνται με αφανισμό.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την χοιροτροφία η είσπραξη της ενίσχυσης είναι άκρως αναγκαία  προκειμένου να διατηρηθούν οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας , επιληφθείτε του προβλήματος προκειμένου να πληρωθεί το σύνολο των παραγωγών οι οποίοι υπέβαλαν για την χορήγηση της ενίσχυσης με εμπρόθεσμη απογραφή του ζωικού κεφαλαίου καθώς και οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν προβεί σε απογραφή του ζωικού κεφαλαίου αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση Ο.Σ.Δ.Ε.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».