Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή λόγω της τροπολογίας για τη λειτουργία των ΤΟΕΒ

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αντιρρήσεις και οξείες αντιπαραθέσεις έφερε η τροπολογία για να προσληφθεί προσωπικό στους ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ. Ως γνωστό οι Τοπικοί και οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι υποστελεχωμένοι και υπάρχουν ζητήματα σε ό, τι αφορά στις αρδεύσεις, δυσχεραίνοντας το έργο των αγροτών, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένα και στη Βουλή.

Τη σχετική τροπολογία, που δεν θεωρείται επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς ήδη οι αγρότες πληρώνουν και οι ΤΟΕΒ λειτουργούν ανταποδοτικά, όπως ο ΕΛΓΑ, συνυπογράφουν 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μ΄ επικεφαλής τον τομεάρχη Αγροτικού, Σταύρο Αραχωβίτη.

-Διαφήμιση-

Καθώς υπάρχει κίνδυνος ως τις ημερομηνίες έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου, να μείνουν οι οργανισμοί άρδευσης, χωρίς προσωπικό, όπως υποστήριξε ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ,  για μία και μόνη φορά, ζητήθηκε να επισπευτούν οι διαδικασίες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Κριτική άσκησε η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί ν΄ ανοίξει «άλλον έναν ατελείωτο κατάλογο «πλάγιων διορισμών» για να κάνει «ρουσφέτια».

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για ύπουλη και πονηρή τροπολογία, η οποία μπήκε και σε άσχετο νομοσχέδιο και προβλέπει την πρόσληψη άγνωστου αριθμού υπαλλήλων και κάλεσε να αποσυρθεί.

Ο κ.Αραχωβίτης διευκρίνισε ότι αυτή η τροπολογία έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα, γιατί οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές και στη συνέχεια εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «σπέκουλα», η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και κάλεσε τους βουλευτές να διαβάζουν πιο προσεκτικά. 

Ειδικότερα διευκρίνισε, όπως και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, πως:

  • Η τροπολογία επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε, πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 4456/2017, σχετικά με τον τρόπο προσλήψεων στους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ.
  • Η επαναφορά στο πρότερο καθεστώς γίνεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2017. 
  • Ο λόγος αναστολής της ισχύος του άρθρου είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει με το προηγούμενο καθεστώς, για την εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων την τρέχουσα αρδευτική περίοδο.
  • Κάθε άλλη ερμηνεία σχετικά με προσλήψεις σε άλλους Οργανισμούς ή φορείς του Δημοσίου είναι εσφαλμένη και ψευδής.
  • Η περίπτωση στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του Νόμου 2190/1994 (Α 234) αναφέρεται ξεκάθαρα και μόνο στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Η αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας θα εξαρτηθεί από τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου τη Δευτέρα, που αναμένεται να εισαχθεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki