Έντονο το εξαγωγικό ενδιαφέρον για το ακτινίδιο παρά τα λιγοστά μεσαία μεγέθη

Για μια χρονιά με σαφώς θετικό πρόσημο, όσον αφορά τόσο το εισόδημα των καλλιεργητών όσο και την εξαγωγική κινητικότητα, κάνουν λόγο εκπρόσωποι παραγωγών και συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στο ακτινίδιο, μιλώντας στην «ΥΧ».
«Η μέση τιμή παραγωγού φέτος φαίνεται ότι διαμορφώνεται στα 55 λεπτά/κιλό, η οποία θεωρείται ικανοποιητική με βάση τη σχέση κόστους-απολαβών, ενώ και η ζήτηση είναι καλή», λέει στην «ΥΧ» ο Άγγελος Ξυλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας (ΑΣΕΑ). Ο ίδιος προσθέτει ότι «η παραγωγή δεν θα μείνει απούλητη στα ψυγεία και όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τα περσινά προβλήματα συντήρησης στους ψυκτικούς θαλάμους».
Όπως αναφέρει ο κ. Ξυλογιάννης, φέτος η παραγωγή χαρακτηρίζεται από πληθώρα μεγάλων νούμερων, από 110 γραμμάρια και πάνω, δημιουργώντας ένα σχετικό κενό στα μικρά νούμερα των 90-100 γραμμαρίων, τα οποία πληρώνονται καλά. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα 100 γραμμάρια πωλούνται προς 95 λεπτά-1 ευρώ, όταν πέρσι οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 75 και 80 λεπτών.
Η ισχυρή θέση του ελληνικού ακτινιδίου στην παγκόσμια αγορά επιβεβαιώθηκε και στη φετινή Fruit Logistica, όπου το φρούτο συνολικά ήταν μεταξύ αυτών που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμπορικών αντιπροσωπειών και επισκεπτών. «Αυτό αποτελεί θετικό μήνυμα και για την ελληνική παραγωγή», σημειώνει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης.
«Έχει ταβάνι η αγορά»
Το έμπειρο στέλεχος κάνει λόγο για μια «χωρίς αμφιβολία καλή χρονιά», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «από τον Ιανουάριο και μετά περιμέναμε ακόμα μια καλύτερη αντιμετώπιση από την αγορά, η οποία δεν ήρθε». «Καλύψαμε τα έξοδα, υπήρξε μια μικρή αύξηση, αλλά όχι τέτοια ώστε να μπορούμε να αναθεωρήσουμε τις τιμές των 55-65 λεπτών ανά κατηγορία και ανά περιοχή που δόθηκαν στους παραγωγούς το φθινόπωρο», συμπληρώνει. Ο κ. Σαραντίδης αποδίδει αυτή την εξέλιξη στο ότι «η τιμή ήταν αρκετά υψηλή και η αγορά έχει ένα ταβάνι. Κάποια στιγμή, οι καταναλωτές αντικαθιστούν τα προϊόντα με υψηλές τιμές με άλλα φθηνότερα φρούτα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ζεύς στην Πιερία, Δημήτρης Μανώσης, μιλάει για «κανονικές ροές και ζήτηση», έστω κι αν «η υπεραισιοδοξία που εκφράστηκε από ορισμένους δεν αποτυπώθηκε στην πράξη, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κανονικές ροές και ζήτηση».
Ο ίδιος διακρίνει ότι η χρονιά χαρακτηρίζεται από μεγάλα μεγέθη καρπών τα οποία μένουν πιο πίσω, καθώς η αγορά ζητά κυρίως μεσαία νούμερα, αλλά αυτά δεν είναι περισσότερα από το 20% της παραγωγής. «Δεν πρόκειται, όμως, για ελληνικό φαινόμενο, καθώς το ίδιο παρατηρείται και στην Ιταλία», συμπλήρωσε ο κ. Μανώσης.
Τις αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εμπορικές ροές επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit (βλ. σχετική ανάλυση που ακολουθεί από τον Γιώργο Πολυχρονάκη).
Σύμφωνα με αυτά, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχαν δηλωθεί ως εξαχθέντες 114.114.449 τόνοι, αυξημένοι κατά 43,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Με ρυθμούς 20% τρέχουν τα μανταρίνιατου Γιώργου Πολυχρονάκη*
Με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων, καθώς μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 114.449 τόνους έναντι 79.604 τόνων πέρυσι. Παράλληλα, με κανονικούς ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εμπορική περίοδο εξελίσσονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων. Αρκετά ανεβασμένες και οι εξαγωγές μανταρινιών, που με 106.974 τόνους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου έναντι 90.203 τόνων πέρυσι παρουσιάζουν αύξηση 18,6%. Εξάλλου, οι εξαγωγές ντομάτας και φράουλας στο διάστημα 1 Οκτωβρίου 2019-7 Φεβρουαρίου 2020 ανέρχονται σε 6.768 τόνους και 4.946 τόνους αντίστοιχα. Στο ίδιο διάστημα πέρυσι διαμορφώνονταν σε 5.834 και 2.208 τόνους αντίστοιχα. Πράσινο για τα ακτινίδια στην ΤαϊλάνδηΜετά από ενημέρωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ταϊλάνδη έγινε γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή καραντίνας DOA εξέφρασε τη θετική γνώμη της για τέσσερα πρωτόκολλα εισαγωγής κρατών-μελών της ΕΕ για τα μήλα, καθώς και για τα ελληνικά ακτινίδια μετά τους ελέγχους του περασμένου φθινοπώρου. Η απόφαση για την έγκριση εισαγωγής στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να δημοσιευθεί στη Βασιλική Εφημερίδα τον Μάρτιο (αντίστοιχο ΦΕΚ). Μετά από αυτήν τη δημοσίευση, οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων θα είναι πλέον δυνατές. Ως INCOFRUIT θεωρούμε ότι η επιτυχία αυτή είναι καρπός της καλής συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της χώρας μας (διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ & Εμπορικής Ακολούθου αρμόδιας για την Ταϊλάνδη του ΥΠΕΞ), αλλά και της αντιπροσωπείας της ΕΕ. Χαιρετίζουμε την επιτυχή προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελπίζουμε δε ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευσή της ότι θα επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και για άλλες ασιατικές, νοτιοαμερικανικές χώρες, αλλά και της Κίνας, καθώς οι απαιτήσεις που προβάλλονται σε θέματα φυτοϋγειονομικής προστασίας είναι παραπλήσιες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θεωρούμε ότι η έγκαιρη παρέμβαση στα θέματα που αφορούν τις εξαγωγές μας στις απομακρυσμένες αυτές αγορές θα συντελέσει στην ανάπτυξή τους με εξαιρετική επιτυχία. *Eιδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS |