Εντός των ημερών στο Taxis τα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες

Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν οι κωδικοί 037-038 του Taxis που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και σχετίζονται άμεσα με το αφορολόγητο που δικαιούνται οι τελευταίοι.

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στον Real Fm, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη σταλεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους μέσα στο Σαββατοκύριακο και το αργότερο μέχρι αύριο, Τρίτη 27 Ιουνίου θα έχει γίνει γνωστό πότε θα ανέβουν οι κωδικοί.

Η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών υπάρχει όντως αντικειμενικό πρόβλημα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί ειδική παράταση για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με τους συγκεκριμένους κωδικούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε να επεξεργαστεί τα στοιχεία για την καταγραφή του συνόλου των κατ’ επάγγελμα αγροτών προκειμένου η Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προσδιορίσει το ποσοστό του εισοδήματος που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα κατά τη διαδικασία της αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Μάλιστα, το υπουργείο διευκρίνιζε ότι, με αυτό το δεδομένο, για την υποβολή και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα και των νεοεισερχόμενων το 2016 αγροτών, δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ΄ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεών (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου.