Έως 140 ευρώ/τόνο δίνει στη Βοιωτία με «ρήτρα συνέπειας» ο Νομικός

Στις μεσοόψιμες και στις όψιμες φυτεύσεις έχει πλέον περάσει η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, με την εικόνα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα brix να βελτιώνεται σταδιακά, σε σχέση με τα πρώτα φορτία που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των εργοστασίων Δομοκού και Φαρσάλων της Νομικός ΑΒΕΚ, Θωμά Τσιαγκλάνη, ιδιαίτερα στην περιοχή των Φαρσάλων και του Αλμυρού τα brix είναι ιδιαίτερα υψηλά και το ίδιο συμβαίνει και με την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, όσο απομακρυνόμαστε από σημεία όπως η Χάλκη, τα οποία «χτυπήθηκαν» από τις έντονες βροχοπτώσεις. «Μεσοσταθμικά θεωρώ ότι έχουμε ανέβει κατά τουλάχιστον 15% και πλέον πλησιάζουμε τα 5 brix», σημειώνει, προσθέτοντας ότι και ποιοτικά «η ντομάτα είναι πολύ καλή».

Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνεται ότι οι αποδόσεις είναι μειωμένες και μεσοσταθμικά κινούνται στους 8 τόνους/στρέμμα, παρά το γεγονός ότι κάποιες περιοχές, όπως ο Αλμυρός, πλησιάζουν τους 10 τόνους.

Παρόμοια νούμερα αναμένεται να «πιάσουν» και οι παραγωγοί της Βοιωτίας, απ’ όπου ξεκίνησαν οι παραλαβές αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα, για τους καλλιεργητές με τους οποίους έχει συνάψει σύμβαση για περίπου 1.100 στρέμματα στον νομό, η Νομικός ανακοίνωσε νέες τιμές, που περιλαμβάνουν «ρήτρα συνέπειας» 17 ευρώ/τόνο, η οποία αντικαθιστά τη ρήτρα πετρελαίου που πρόσφερε μέχρι πρότινος. Για όσους παραγωγούς παραδώσουν ολόκληρη την ποσότητα που προβλέπει η σύμβαση ή και παραπάνω, η τιμή διαμορφώνεται πλέον στα 135-140 ευρώ/τόνο, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα διαμορφώσει μια νέα δυναμική για την καλλιέργεια στην περιοχή, ενόψει και της επόμενης χρονιάς», σημειώνει ο κ. Τσιαγκλάνης.

Ανέβηκε 3 ευρώ ψηλότερα η Κύκνος

Σε ανοδική αναπροσαρμογή των τιμολογίων της κατά 3 ευρώ/τόνο προχώρησε στην Ηλεία και η Κύκνος, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», Ηλίας Γκούντοβας.

«Με τα brix που έχουμε και τα οποία κινούνται ως τώρα μεσοσταθμικά στα 4,7, εκτιμούμε ότι τα μέλη μας θα πληρωθούν στα 105-115 ευρώ/τόνο», υπογραμμίζει. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι παραμένει μεγάλη η ψαλίδα τιμών με τη Θεσσαλία. «Δεν γίνεται να μπορούν να σηκώσουν τα εργοστάσια στη Θεσσαλία τιμές της τάξης των 130 και 140 ευρώ και να μη γίνεται το ίδιο στην Πελοπόννησο», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πριν από τρία-τέσσερα χρόνια οι τιμές στην Ηλεία ήταν υψηλότερες από εκείνες του κάμπου».