Επεκτείνεται η καλλιέργεια σουσαμιού, μίνιμουμ 1,3 ευρώ/κιλό η τιμή

Με ταχείς ρυθμούς εκτυλίσσεται το πρόγραμμα αναβίωσης της καλλιέργειας σουσαμιού σε εκμηχανισμένη μορφή που «τρέχουν» οι αδελφοί Παυλίδη μέσω της εταιρείας τους «Ελληνικά Βιοκαύσιμα ΑΕ».

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοιξιάτικη σπορά, ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται και για μια επίσπορη καλλιέργεια, σε ορισμένες περιοχές η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά τον αλωνισμό του σιταριού και του κριθαριού. Σύμφωνα με τον Σάββα Παυλίδη, ύστερα από την πρώτη -και εν πολλοίς δοκιμαστική- περσινή χρονιά, φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 στρέμματα, καθώς, πέρα από τη Μαγνησία, στο παιχνίδι θα μπουν η Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, ο Δρυμός Θεσσαλονίκης, αλλά και ο Ορχομενός Βοιωτίας σε συνεργασία με τον τοπικό συνεταιρισμό. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει και από άλλες περιοχές, όπως η Καβάλα.

Στα 200 κιλά/στρέμμα οι αποδόσεις

«Πράγματι, υπάρχει θετική διάθεση από τους παραγωγούς, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτό που μας περιορίζει κάπως μέχρι στιγμής είναι η διαθεσιμότητα του σπόρου. Ωστόσο, καθώς ο πολλαπλασιασμός προχωρά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε προς χρήση τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, προκειμένου να καλύψουμε το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών», σημειώνει ο επιχειρηματίας. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι αποδόσεις στο χωράφι θα «πιάσουν» φέτος τα 200 κιλά/στρέμμα. «Όσο περνάει ο χρόνος, θα ανεβαίνουμε. Στην πράξη εκπαιδευόμαστε κι εμείς μαζί με τους παραγωγούς», τονίζει.

Η επιχείρηση βρίσκεται αυτόν τον καιρό στη διαδικασία κατάρτισης των συμβολαίων, στα οποία ως ελάχιστη τιμή βάσης έχουν οριστεί τα 1,3 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, δεδομένη είναι η στήριξη της προσπάθειας από τη χαλβαδοποιία Όλυμπος της οικογένειας Παπαγιάννη, η οποία θα απορροφήσει τις εισκομιζόμενες ποσότητες.

Ο κ. Παυλίδης τονίζει για ακόμη μία φορά τη μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της η Ελλάδα. «Οι ανάγκες της Ευρώπης σήμερα καλύπτονται από εισαγωγές και, ενώ είμαστε ουσιαστικά η μοναδική χώρα της ΕΕ που μπορεί να παράγει, έχουμε φτάσει να τρώμε κουλούρι με σουσάμι από… την Τουρκία», λέει χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί η καλλιέργεια από την πολιτεία, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας», προσθέτει.