Επενδύει σε εξοπλισμό και ψυγεία και μπαίνει στη βιομάζα η Hellas Frost

Επέκταση των συνεργασιών συμβολαιακής γεωργίας φέρνει το ενεργειακό πρότζεκτ της εβρίτικης εταιρείας

Σε τρεις άξονες ξεδιπλώνεται ο επενδυτικός σχεδιασμός της Hellas Frost – Eλληνική Οικοαγροτική για την επόμενη χρονιά, με την εβρίτικη εταιρεία να προγραμματίζει την είσοδο σε νέες δραστηριότητες, οι οποίες θα συνοδευτούν από αύξηση των συνεργασιών συμβολαιακής μορφής με αγρότες της περιοχής.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, Γιάννης Παυλούδης, ο σχεδιασμός προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του συσκευαστηρίου στους Μεταξάδες με νέο εξοπλισμό, εγχείρημα που κοστολογείται στα 500.000 ευρώ και για το οποίο από τις αρχές του 2020 έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης στον Αναπτυξιακό.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία καινούργιων ψυκτικών θαλάμων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της. Το ύψος του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 800.000 ευρώ και αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (το σχετικό αίτημα κατατέθηκε φέτος το καλοκαίρι).

Το τρίτο και πλέον ενδιαφέρον πρότζεκτ, ωστόσο, αφορά την παραγωγή βιομάζας (και) από υποπροϊόντα του εργοστασίου, κίνηση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Παυλούδη, θα σηματοδοτήσει «την εφαρμογή εκ μέρους μιας ολοκληρωτικά κυκλικής οικονομίας».

Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια και αναμένεται να αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ, καθώς, όπως σημειώνει ο ίδιος, «είναι ένας συνδυασμός έργων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού και θερμικής ενέργειας για το υπάρχον εργοστάσιο, αλλά και για θερμοκήπιο».

Φορέας της επένδυσης θα είναι η Οικοαγροτική ΙΚΕ, εταιρεία που ανήκει στον ίδιο τον κ. Παυλούδη. Η μονάδα ισχύος 1 μεγαβάτ θα ανεγερθεί δίπλα στο εργοστάσιο της Hellas Frost και αυτό το διάστημα η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των όρων σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή της.

Από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί, η εταιρεία θα προσθέσει και ενεργειακά φυτά στο «καλάθι» των προϊόντων, τα οποία προμηθεύεται συμβολαιακά από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής (κοιλάδα Έβρου, Άρδα, Ερυθροπόταμου). «Από τα 7.000 στρέμματα συμβολαιακής που ήδη ‘‘τρέχουμε’’ με σπανάκι, φασολάκι και αρακά, θα φτάσουμε στα 10.000 στρέμματα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλούδης.

Στα σκαριά νέοι κωδικοί

Η Hellas Frost – Ελληνική Oικοαγροτική προωθεί τα προϊόντα της στην Αίνος, ενώ παράλληλα διατηρεί και το δικό της brand (Ηellas Frost). Ωστόσο, όπως λέει στην «ΥΧ» ο κ. Παυλούδης, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στο εργοστάσιο των Μεταξάδων και δίχως να επηρεασθεί η συνεργασία με την Αίνος, θα προχωρήσει στο λανσάρισμα ενός καινούργιου brand, κάτω από το οποίο θα ενταχθούν νέοι κωδικοί, όπως κατεψυγμένα φυλλώδη λαχανικά, με τα οποία «πειραματίζεται» αυτό το διάστημα, αλλά και έτοιμα γεύματα.

Το 2019, ο τζίρος της Hellas Frost, που σημειωτέον αποτελεί ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», ανήλθε σε 3,84 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά σχεδόν 33% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Για φέτος, ο κ. Παυλίδης εκτιμά ότι θα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα, δίχως να αποκλείεται μια μικρή πτώση. Ο ίδιος θεωρεί κομβικής σημασίας το άνοιγμα της εστίασης το 2021, δεδομένου ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων και η Αίνος, έχουν συνεργασίες στον χώρο του catering, με αποτέλεσμα να δέχονται σοβαρό πλήγμα από την πανδημία.