Επενδύει σε logistics η Krop μετά το ντηλ με το fund του Νίκου Καραμούζη

Στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής της στοχεύει μακροπρόθεσμα η ηπειρώτικη εταιρεία φρούτων

Νέα δυναμική προσδίδει στην ηπειρώτικη εταιρεία φρούτων Krop η συμφωνία με το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο γνωστός πρώην τραπεζίτης, Νίκος Καραμούζης.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η SMERC αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό και, πιο συγκεκριμένα, το 68% της Krop έναντι ενός ποσού της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών αλλά και την ανάπτυξη καινούργιων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στα logistics, με τον σχεδιασμό της επιχείρησης να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση νέων ψυκτικών θαλάμων, οι οποίοι θα αυξήσουν τη δυναμικότητά της, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι η καθετοποίηση της παραγωγής με όρους συμβολαιακής γεωργίας.

Θέση διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βαλαχής, ο οποίος είχε ηγηθεί του μετασχηματισμού και της αναδιάρθρωσης της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας «Ανδρομέδα».

Στις εγκαταστάσεις της Ένωσης

Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από τους Κωνσταντίνο Ροπόκη και Σταύρο Τσολάκο, με καταγωγή από την Πρέβεζα. Από τα τέλη του 2012 «στεγάζεται» στο συσκευαστήριο της ΕΑΣ Άρτας, το οποίο νοικιάζει, έχοντας παράλληλα αναπτύξει μαζί της συνεργατική σχέση. Διακινεί ετησίως περί τους 25.000 τόνους φρούτων, κατά κύριο λόγο εσπεριδοειδή και κατά δεύτερο καρπούζια (τα οποία προμηθεύεται από την Ηλεία) και ακτινίδια.

Είναι 100% εξαγωγική εταιρεία με βασικό πελάτη τη Lidl, συνεργάζεται ωστόσο και με αρκετές ακόμα μεγάλες ξένες αλυσίδες. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, ο τζίρος της το 2018 ξεπέρασε τα 9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση από τα 6,2 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη της ανέρχονταν σε 46.000 ευρώ.

«Θεωρούμε ότι είναι μια καλή συμφωνία που βοηθά να μεγαλώσει η εταιρεία μας, αλλά και να εκσυγχρονιστεί γενικότερα ο κλάδος μας. Είναι ευτύχημα να έχουμε δίπλα μας έναν τόσο σοβαρό συνεργάτη», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Ροπόκης.

Ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί στις επόμενες κινήσεις της Krop, παραδέχεται ωστόσο ότι «ο σκοπός σε βάθος χρόνου είναι να πάμε σε μια καλύτερη οργάνωση της παραγωγής στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Τα επόμενα βήματα της SMERC

Νίκος Καραμούζης

Η συμφωνία με την Krop αποτελεί και το πρώτο «χτύπημα» της SMERC, η οποία φέρεται να έχει ήδη σκανάρει την αγορά και να έχει καταλήξει στους επόμενους επενδυτικούς της στόχους. Σε αυτούς, όπως όλα δείχνουν, συμπεριλαμβάνονται κι άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο των φρούτων ειδικότερα.

Στη δήλωσή του, άλλωστε, ο κ. Καραμούζης είναι σαφής ότι «η SMERC σκοπεύει να επενδύσει επιπρόσθετα κεφάλαια σε εταιρείες στον χώρο των φρέσκων φρούτων, διαμορφώνοντας στενές σχέσεις συνεργασίας και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, μεταξύ άλλων, «ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατακερματισμό και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση και εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του, εξέλιξη που προϋποθέτει τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων. Τα τελευταία θα έχουν καλύτερες δυνατότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τεχνολογική και παραγωγική υποδομή τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών στο εξωτερικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SMERC έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και στόχος της να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες.

Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν στενότητα κεφαλαίων και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.