Επερωτήσεις για τον πρωτογενή τομέα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Επερωτήσεις για τον πρωτογενή τομέα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Επερωτήσεις που συνδέονται κατά πλειοψηφία με τον πρωτογενή τομέα τέθηκαν στην συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΑΟΚ της Περιφέρειας με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους που εμποδίζουν τις εκτός έδρας μετακινήσεις των γεωπόνων και κτηνιάτρων. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τρέλλη που κατέθεσε την ερώτηση «η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει μετακινήσεις των υπαλλήλων των ΔΑΟΚ μόνο 60 μέρες τον χρόνο, ενώ οι Διευθύνσεις αυτές στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, άρα οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

Επίσης συζητήθηκε το ότι για 25 κτηνοτρόφους της Θάσου δεν έγινε καταγραφή των ζημιών παρά το ότι πέρασαν πέντε μήνες από τις πυρκαγιές, ούτε διασφαλίστηκε η παροχή ζωοτροφών ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το ζωικό τους κεφάλαιο. Επί του θέματος η διοίκηση της περιφέρειας απάντησε ότι σύμφωνα με απάντηση που έλαβαν από το ΥΠΑΑΤ θα λάβουν επιδοτήσεις για ζωοτροφές μετά τον Απρίλη.

Απώλειες ζωικού κεφαλαίου

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έδωσε την εικόνα της καταγραφής ζημιών που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο της περιφέρειας από την πρόσφατη κακοκαιρία που χαρακτηρίστηκε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά στον Έβρο και την Δράμα. Στους νομούς Δράμας και Καβάλας έγιναν 20 δηλώσεις για απώλειες μικρών ζώων, αν και οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι χάθηκαν πάνω από 1.000 ζώα, λέγοντας μάλιστα ότι τα έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά, επομένως δεν μπορούσε να γίνει καταγραφή. Στον Έβρο υπήρξαν επίσης απώλειες σε νεογέννητα αμνοερίφια και συγκεκριμένα 30 κτηνοτρόφοι έκαναν δήλωση για 250 ζώα. Στην Σαμοθράκη είχαν θανάτους 20 μεγάλων ζώων καθώς επίσης και αιγοπροβάτων.

Ο κ. Μέτιος συνέχισε την ενημέρωση λέγοντας ότι στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν κάπως καλύτερες, ελάχιστοι προσήλθαν να δηλώσουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.