Επί ποδός πολέμου οι απλήρωτοι αγρότες της Ηλείας

Οι οφειλές από εμπόρους και συσκευαστήρια φτάνουν και τα 110.000 ευρώ

AGROTES - HLEIA

«Πρόκειται για μία μεγάλη οικονομική πληγή για τους αγρότες. Υπάρχουν οφειλές της τάξης των 10.000 ευρώ, 65.000 ευρώ, ακόμα και των 110.000 ευρώ»

Μ ορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις εξαπατημένων αγροτών για την καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων από εμπόρους και συσκευαστήρια που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ηλείας. Αν και έδωσαν κανονικά το προϊόν τους δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους εδώ και έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καλλιεργητικής περιόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Υπάρχουν δε, περιπτώσεις όπου οι οφειλές φτάνουν τα 110.000 ευρώ.

Φανερά αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και από τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από τους αφερέγγυους εμπόρους και επιχειρηματίες, αλλά και από την αδυναμία της Πολιτείας να τους προστατεύσει, εφαρμόζοντας απλά τον νόμο που αφορά την πληρωμή των ευπαθών προϊόντων, δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται, με κάθε τρόπο. Είτε δια της νομικής οδού, είτε με κινητοποιήσεις.

Ήδη, για το θέμα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Στην τελευταία συνάντηση της Τετάρτης (10 Απριλίου) αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, τόσο στην εισαγγελία, όσο και στην περιφέρεια. Η πρώτη σύσκεψη ήταν ενημερωτική, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και νομικού, Ανδρέα Νικολακόπουλου και τον δικηγόρο, Πέτρο Κιούνη, να κατασκευάζουν τον «χάρτη» των ενεργειών που πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους.

Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, ώστε να διερευνηθούν και να ιεραρχηθούν όλες οι περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι καλλιεργητές.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 αγρότες που έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης, φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ολοένα και περισσότεροι αγρότες δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα κακοπληρωτών και ζητούν νομική στήριξη.

Οφειλές

«Μόλις έγινε γνωστό το θέμα, ολοένα και περισσότεροι αγρότες δηλώνουν ότι έχουν πέσει και αυτοί θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Νικολακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα που «βασανίζει» τον αγροτικό κόσμο. Όπως μας εξηγεί, υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες αν και βρίσκονταν σε καθεστώς εξυγίανσης, το απέκρυπταν από τους αγρότες και παραλάμβαναν κανονικά τα αγροτικά προϊόντα, εξαπατώντας τους. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη από τους ίδιους τους παραγωγούς, όπου έχουν λάβει ακόμα και επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

«Πρόκειται για μία μεγάλη οικονομική πληγή για τους αγρότες. Υπάρχουν οφειλές της τάξης των 10.000 ευρώ, 65.000 ευρώ, ακόμα και των 110.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.»

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, Σωτήρης Μητσόπουλος, τονίζει την ανάγκη προστασίας των αγροτών με την εφαρμογή του νόμου που αφορά την πληρωμή εντός διμήνου για τα ευάλωτα προϊόντα.

«Θα έπρεπε η Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε να μη συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Πρέπει να εφαρμόζεται αυτεπάγγελτα ο νόμος και να μην χρειάζεται να καταφεύγουμε εμείς σε δικαστικές διαμάχες, που όπως γνωρίζετε καλά είναι πολύ κοστοβόρες και χρονοβόρες. Ο νόμος είναι σαφής για τα ευάλωτα προϊόντα. Θα πρέπει να πληρώνονται εντός διμήνου. Θα φτάσουμε μέχρι και την εισαγγελία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος» τονίζει ο κ. Μητσόπουλος και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Αποφασίσαμε σε νέα συνάντηση να πραγματοποιήσουμε δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας, στην Εισαγγελία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Μπροστά στο τελωνείο των Ευζώνων με τα τρακτέρ τους οι αγροτές (upd)Όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο κ. Νικολακόπουλος, πέραν της νομικής διεκδίκησης, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και πολιτικά, με σκοπό να μη μένουν κάθε φορά απροστάτευτοι οι παραγωγοί στις διαθέσεις των αναξιόπιστων εμπόρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό, ο 64χρονος αγρότης, Γιάννης Ευθυμιόπουλος από τον Καρδαμά, είχε δεχθεί επίθεση από ιδιοκτήτη συσκευαστηρίου, όταν πήγε να διεκδικήσει τα χρήματά του για τα καρπούζια που είχε δώσει με νόμιμα παραστατικά στις αρχές Αυγούστου του 2018.