«Επικαιροποίηση», αλλά υπό προϋποθέσεις στην εφαρμογή της ΚΑΠ

«Οι αγρότες της χώρας μου δεν έχουν πληροφόρηση και δεν μπορούν να εφαρμόσουν πολλά από όσα προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ». Αυτά δήλωσε στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας όχι ο Έλληνας, αλλά ο Ρουμάνος ομόλογός του. Εξάλλου, ο Έλληνας ΥΠΑΑΤ δεν παρευρέθηκε καν στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο, όπου συζητήθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα και τα προβλήματα από την εφαρμογή της ΚΑΠ. Προτίμησε να στείλει τον γενικό γραμματέα, αυτόν από τον οποίο, ας σημειωθεί, πριν από αρκετούς μήνες είχε αφαιρέσει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ΚΑΠ.

Τι καταδείχθηκαν, λοιπόν, στην προχθεσινή Σύνοδο που σηματοδοτούν τις εξελίξεις που έρχονται;

Πρώτον, η απλοποίηση των πολιτικών και η μείωση της γραφειοκρατίας, που είχαν αρχικά τεθεί ως στόχοι, έχουν χαθεί και δεν υφίστανται.

Δεύτερον, η ιδιαιτερότητα να σχεδιαστεί η ΚΑΠ σε «συνθήκες πανδημίας» και να εφαρμοστεί σε «συνθήκες πολέμου» έχει δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες.

Τρίτον, «σχεδόν όλοι», κατά τον επίτροπο, έχουν ανοίξει τις διαδικασίες υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ, ενώ παραμένει βέβαια άγνωστο πόσοι δικαιούχοι θα δηλώσουν τελικά συμμετοχή σε κάποιο οικολογικό πρόγραμμα, ώστε να λάβουν την ενίσχυση του Πρασινίσματος.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο που προέκυψε κατά τη Σύνοδο ήταν ότι πολλές χώρες ζήτησαν από την Κομισιόν να επιδείξει ευελιξία κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής και να επιτρέψει τροποποιήσεις στο Στρατηγικό τους Σχέδιο, κάτι το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έχει ήδη συμβεί. Οι θέσεις του επιτρόπου ήταν σαφείς:

Πρώτον, ουσιώδης αλλαγή στον πυρήνα της ΚΑΠ μπορεί να αποφασίσει μόνο η Κομισιόν στο σύνολό της και όχι ο ίδιος (κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο).

Δεύτερον, όσες χώρες καταθέσουν κάποια τροποποίηση που δεν υποβαθμίζει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες του Στρατηγικού της Σχεδίου, αλλά το κάνει πιο «φιλικό και ευέλικτο» για τους αγρότες, θα βοηθηθούν από τις υπηρεσίες της Κομισιόν προς αυτόν τον σκοπό.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την Ελλάδα βρίσκεται αλλού, στο ότι η τροποποίηση αυτή πρέπει να κατατεθεί άμεσα, κάτι το οποίο απαιτεί προεργασία και είναι μάλλον ανέφικτο να συμβεί την περίοδο που διανύουμε.