Οι επιλογές που έχουν για να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι αγρότες που χρωστούν

Τη δυνατότητα να ανακτήσουν, ακόμα και τώρα, την ασφαλιστική τους ικανότητα, καταβάλλοντας τις εισφορές υγείας που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει το 2022, έχουν οι αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι πληρώνουν ή έχουν εντάξει σε κάποια ρύθμιση τις τρέχουσες εισφορές τους.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι τις 31 Μαΐου οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 απλά και μόνο καταβάλλοντας ένα ποσό που ισοδυναμούσε με τις εισφορές υγείας του 2022, ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες οφειλές τους στα ταμεία.

Πλέον, η διευκόλυνση αυτή που, σημειωτέον, αξιοποιήθηκε από ουκ ολίγους μη μισθωτούς, δεν ισχύει και η ασφαλιστική ικανότητα θα ανακτηθεί όταν από την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών συμπληρωθεί το ποσό που αντιστοιχεί στις περσινές εισφορές υγείας.

Για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών που είχαν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, όπου η εισφορά υγείας ήταν 32 ευρώ/μήνα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 384 ευρώ, ενώ για όσους είχαν επιλέξει κάποια από τις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες (με μηνιαία εισφορά 38 ευρώ), το ποσό ανέρχεται σε 456 ευρώ.

Θέλουν προσοχή οι 24 δόσεις

Υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης στις 24 δόσεις, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο αγρότης ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να τηρεί τη ρύθμιση και, παράλληλα, να πληρώνει την τρέχουσα εισφορά. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι αν χαθεί η ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν μπορεί να επανεντάξει το ίδιο χρέος στις 24 δόσεις. Τέλος, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, να πληρώσουν δηλαδή το συνολικό οφειλόμενο στον ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, οι μη μισθωτοί που, παρά την ευνοϊκή ρύθμιση που βρισκόταν σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου, δεν κατάφεραν να ανακτήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, είναι λιγότεροι από 300.000. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, εφόσον έχουν ΑΜΚΑ, εξακολουθούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας, όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο ασφαλισμένος έχει ρυθμίσει το χρέος του ή έχει καταβάλει εμπρόθεσμα τις εισφορές υγείας και διαπιστώνει ότι δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ. Το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών | e-ΕΦΚΑ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Οι υπηρεσίες του φορέα θα ελέγξουν στη συνέχεια αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων καθώς και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί δίχως προϋποθέσεις μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.