Aποστόλου στη Λαμία: Υπογράφηκαν οι αποφάσεις για επιστροφές πετρελαίου και ΦΠΑ στους αγρότες

Για υπογραφή των αποφάσεων που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες για τα έτη 2013-2014 έκανε λόγο από τη Λαμία ο Βαγγέλης Αποστόλου.

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πληρωμές, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα.

Mε την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου το πρωί της Παρασκευή 30/9 στην πόλη της Λαμίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τα τρέχοντα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας.

Το παρών έδωσαν και μέλη της ΠΑΣΥ. Υψώνοντας πανό μέσα στην αίθουσα της εκδήλωσης, ζήτησαν και πήραν τον λόγο για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέθεσαν το υπόμνημα και αποχώρησαν ειρηνικά από την εκδήλωση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο επίκαιρο θέμα της μειωμένης χρηματοδότησης κατά 14,5 εκατομμυρίων για την Περιφέρεια Στερεάς αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Για την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος Net Metering, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Σαρακιώτης Ιωάννης.

Στην εισήγησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στην πορεία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναφέρθηκε σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος και έκανε εκτενή αναφορά στην εξέλιξη των έργων υποδομής της περιφέρειας Στερεάς. Ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη του προγράμματος για τους νέους αγρότες και των σχεδίων βελτίωσης. Έκανε αναφορά σε προγράμματα τοπικής ανάπτυξης ανακοινώνοντας τη δημιουργία κέντρου πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και μονάδα τεχνητού χιονιού στον Παρνασσό, για τουριστική αλλά και αγροτική χρήση τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Τοποθετήσεις έκαναν τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών. Σε ζητήματα που αφορούσαν τον τομέα τους απάντησαν τα στελέχη του ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Υπογράφηκαν οι αποφάσεις και πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν πληρωμές στους αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2103 – 2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ στη Λαμία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί το 2016 συνολικά για τις άμεσες ενισχύσεις 2,1 δις ευρώ. Την επόμενη περίοδο, εντός του έτους, θα ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του 2015 και των παλαιότερων χρόνων και θα καταβληθούν τέλη Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της βασικής και το πρασίνισμα, φτάνοντας συνολικά στα 2 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Το ΠΑΑ (2014-2020) ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ, είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου.

Μάλιστα στο πλαίσιο της αντίληψής μας για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, εκχωρούμε το 37% των πόρων του νέου ΠΑΑ για να το διαχειριστούν οι Περιφέρειες . Υπογράφεται εντός των ημερών η σχετική πράξη .

Μέχρι τέλους του χρόνου θα πραγματοποιηθούν προκηρύξεις σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,5 δις €. Ειδικότερα θα προκηρυχθούν τα μέτρα:

  • Των νέων γεωργών, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο θα προσφέρει εργασία σε συνολικά 24.000 νέους αγρότες.

Το ποσό ενίσχυσης, για κάθε νέο αγρότη, ηλικίας κάτω των 40 ετών

διαμορφώνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

  • Της Μεταποίησης, προϋπολογισμού 170 εκ. €, που αναμένεται να ενισχύσει 400 περίπου νέα επενδυτικά σχέδια .

Τα σχέδια μπορούν να ανέλθουν έως 10 εκ. €, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης από 40% – 75%

  • Της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, προϋπολογισμού 555 εκατ. Ευρώ. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.
  • Τα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισμού 360 εκ. €, που αναμένεται να ενισχύσουν 5.000 περίπου νέα επενδυτικά σχέδια, ύψους επένδυσης έως 500.000€, ενώ για συλλογικές επενδύσεις από ομάδες παραγωγών έως 2 εκ. €. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% – 75% και προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 75%, στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι ή ομάδες παραγωγών.
  • Της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών, προϋπολογισμού 70 εκ. € και θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην κατάρτιση των ενταγμένων στο πρόγραμμα των νέων δικαιούχων που εκτιμάται ότι θα φτάσουν μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους 24.000 καταρτιζόμενους».
-Διαφήμιση-