Η επίσκεψη Χόγκαν στην Αθήνα: Mία πρώτη αποτίμηση

γράφει ο Νίκος Λάππας

Το σπουδαιότερο γεγονός της εβδομάδας που τελειώνει είναι η επίσκεψη του κορυφαίου στελέχους της ΕΕ σε ζητήματα γεωργίας, του επιτρόπου Χόγκαν. Τέτοιου είδους συναντήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε περιόδους που κορυφώνονται μεγάλες αποφάσεις, όπως η αναθεώρηση της ΚΑΠ, συνήθως γίνονται για δύο λόγους.

Κατ’ αρχάς, για να συζητηθούν και να βρεθούν συγκλίσεις, σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν μία χώρα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης κατέδειξε ότι τα μεγάλα ζητήματα για τη χώρα είναι αφενός ο βαθμός της λεγόμενης εξωτερικής σύγκλισης των στρεμματικών ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών και αφετέρου η κατάρτιση και η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου, με βάση το οποίο θα εφαρμόζεται η ΚΑΠ μετά το 2020 στην Ελλάδα.

Με βάση τις δηλώσεις των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως τις πληροφορίες από τις δύο πλευρές για όσα συζητήθηκαν τόσο στην κλειστή συνάντηση, όσο και στο μεσημεριανό γεύμα, διαφαίνεται η ύπαρξη ουσιαστικής σύγκλισης και διαύλων συστηματικής επικοινωνίας.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι συναντήσεις είναι για να αναδειχθούν εμβληματικές προτεραιότητες που χαρακτηρίζουν έναν επίτροπο και μία χρονική περίοδο. Όσοι παρακολουθούν την πορεία του επιτρόπου Χόγκαν γνωρίζουν ότι έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος και έχει «ταυτιστεί» με δύο επιλογές.

Η πρώτη σχετίζεται με την εξωστρέφεια και την τοποθέτηση των προϊόντων στην αγορά, εξ ου και οι αναφορές του στα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων. Αναφορές που γίνονται όχι ειδικά για το ελληνικό ακροατήριο, όπως πίστεψαν κάποιοι (και που οδήγησαν σε μία μάλλον ατυχή ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ), αλλά γίνονται, πρώτα και κύρια, στις σχεδόν εβδομαδιαίες παρεμβάσεις στην πατρίδα του, την Ιρλανδία.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητά του σχετίζεται με την είσοδο της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή και την πεποίθησή του ότι από αυτήν μπορούν να ωφεληθούν και οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης και όχι μόνο οι γιγαντιαίες των ΗΠΑ. Είναι αυτός ο λόγος, εξάλλου, που αναδεικνύει και ενδυναμώνει συστηματικά εμβληματικές δράσεις, ιδρύματα και επιχειρήσεις, όπως έκανε και στην Αθήνα, που λειτουργούν ως καταλύτες, ικανών να μας οδηγήσουν στη νέα εποχή. Και η συνέργεια αυτών των επιλογών με τις αντίστοιχες του ΥΠΑΑΤ και του ΨΗΠΤΕ δημιουργεί ενδιαφέρον.