Επιστρέφουν δυναμικά σε ελαιοκράμβη και ηλίανθο τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια

Συμβόλαια με πάνω από 4.500 παραγωγούς αναζητεί για τη φετινή χρονιά η εταιρεία

Στόχο για συμβολαιοποίηση έως 300.000 στρεμμάτων με ελαιοκράμβη και ηλίανθο έχει θέσει για το 2020 η εταιρεία Ελληνικά Βιοπετρέλαια ΑΒΕΕ, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεμονωμένους αγρότες, μεσίτες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, με αντικείμενο τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας, Μιχάλης Μαρουλάκης, μετά την περσινή «στάση» στην παραγωγή βιοντίζελ, φέτος τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια μπαίνουν δυναμικά στην αγορά, αναζητώντας συνεργασίες με παραγωγούς κυρίως από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία. «Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 230.000 στρέμματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και, αν μπορέσουμε, να φτάσουμε τα 300.000 στρέμματα, το μάξιμουμ δηλαδή, θα το πράξουμε», τονίζει. Η επιλογή των συνεργασιών γίνεται με το κριτήριο της εγγύτητας στο εργοστάσιο χωρίς αυτό να περιορίζει τη δραστηριοποίηση της εταιρείας και στον Έβρο, όπως γινόταν παλαιότερα.

Εξόφληση τοις μετρητοίς

Για να φτάσει ή να ξεπεραστεί ο στόχος που έχει θέσει η εταιρεία, θα απαιτηθεί η συνεργασία με πάνω από 4.700 παραγωγούς. Οι τιμές ακολουθούν την αγορά και, όπως αναφέρει ο κ. Μαρουλάκης, φτάνουν τα 37 λεπτά το κιλό στον ηλιόσπορο και τα 40 λεπτά το κιλό στην ελαιοκράμβη. «Η ιδιαιτερότητα της εταιρείας μας είναι ότι πληρώνουμε τοις μετρητοίς και μόλις παραλάβουμε τους σπόρους στο εργοστάσιο», αναφέρει.

Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη ότι η εταιρεία θα προχωρήσει φέτος, εκτός του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης, και στην αγορά βαμβακόσπορου –και σε συνεργασία με βαμβακοπαραγωγούς– για την παραγωγή βιοντίζελ.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, του περιορισμού της κυκλοφορίας και την πρόβλεψη για μειωμένες καταναλώσεις τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης είναι αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς βιοκαυσίμων. Στους φετινούς στόχους της εταιρείας, περιλαμβάνεται η διάθεση ποσοτήτων βιοντίζελ εντός Ελλάδας και στο πλαίσιο της ποσόστωσης, αλλά με όρους ελεύθερης αγοράς, στην οποία φιλοδοξεί να καταλάβουν μεγάλο μερίδιο.

Νέα συνεργασία για εξαγωγές

Ο κ. Μαρουλάκης σημειώνει ακόμα ότι τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια προχώρησαν και στη σύναψη συνεργασίας με εταιρεία διεθνούς απήχησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να παραλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιοντίζελ για εξαγωγή. Για το 2021, στόχος της εταιρείας είναι η απόκτηση μιας αποστακτικής στήλης (double count), ώστε να μπορεί να γίνεται παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια.

Η εταιρεία που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή Σταυροχωρίου στο Κιλκίς ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που παρήγαγε βιοντίζελ το 2005 και, όπως τονίζει ο κ. Μαρουλάκης, είναι πλήρως καθετοποιημένη, ενώ θεωρείται από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του κλάδου στην ΕΕ. Στη δυναμικότητά της έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια ένα σπορελαιουργείο με δυναμικότητα 500 τόνων ημερησίως, μια ραφιναρία 200 τόνων ημερησίως, μια μονάδα εκχύλισης για την αξιοποίηση του ελαίου που μένει στις πρέσες, με σκοπό την παραγωγή αλεύρων ή πέλετ για ζωοτροφή ή για βιοαερίου και δύο μονάδες βιοντίζελ με δυναμικότητα 205.000 κυβικών μέτρων ετησίως.