Επιστροφή στα κέρδη για την Εβροφάρμα με όχημα την ιδιοπαραγωγή γάλακτος

Με αύξηση τζίρου και επιστροφή στην κερδοφορία έκλεισε το 2022 η Εβροφάρμα, κεφαλαιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας που εξασφαλίζει η ιδιοπαραγωγή γάλακτος, μέσω της θυγατρικής Campus και ενισχύοντας, παράλληλα, τις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα 24ωρα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 24%, φτάνοντας τα 45,381 εκατ. ευρώ, ενώ σε εταιρικό επίπεδο ανήλθε σε 37,359 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21%. Σε επίπεδο ομίλου, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,522 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 260.000 ευρώ το 2021 ενώ, μετά τους φόρους, το ενοποιημένο αποτέλεσμα ήταν 1,419 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 355.000 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Κομβικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων είχε η ενίσχυση των εξαγωγών, που ανήλθαν σε 4,467 εκατ. ευρώ (δηλαδή σχεδόν στο 10% των συνολικών πωλήσεων) από 3,192 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η παραγωγή τόσο του στραγγιστού γιαουρτιού, όσο και της φέτας ΠΟΠ.

Στους 50 τόνους/μέρα η παραγωγή της Campus

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, βασική παράμετρος επίτευξης των θετικών αποτελεσμάτων αποτέλεσε η ιδιοπαραγωγή ανωτέρας ποιότητας ελληνικού αγελαδινού γάλακτος από τον στάβλο ζώων της θυγατρικής Campus, που ανέρχεται σε σχεδόν 50 τόνους γάλα ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% της εγχώριας παραγωγής νωπού αγελαδινού.

Η «καρδιά» της Campus βέβαια είναι η Ομάδα Παραγωγών ΑΛ. ΜΑΡΩ ΙΚΕ, που έχει συστηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και η οποία έχει πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις. Ενδεικτικά, η συγκομιδή των ενσιρωμένων ζωοτροφών πραγματοποιείται πλέον με καινοτόμο εξοπλισμό στο χωράφι, που ταυτόχρονα μετρά και αναλύει online τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως πρωτεΐνη, NDF κ.λπ. Η διοίκηση της Εβροφάρμα θεωρεί ότι το μοντέλο της Ομάδας Παραγωγών «αποδίδει ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, αλλά κυρίως βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της Campus και αποτελεί ένα αρκετά ελκυστικό μοντέλο διαχείρισης κοπαδιών ζώων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των ιδιόκτητων βιολογικών περιουσιακών στοιχείων, η Campus δημιούργησε σύστημα προκειμένου να συστεγάζει και ζώα άλλων (τρίτων) κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα πλέον να αναλαμβάνει, έναντι αμοιβής, τον σταβλισμό, τη διαχείριση και τη σίτιση των κοπαδιών.

Το 2022, η Εβροφάρμα πραγματοποίησε επενδύσεις 1,944 εκατ. ευρώ, κυρίως σε μηχανολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό, οι οποίες έχουν ενταχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Μέτρο 4.2.1, με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

Για την τρέχουσα χρονιά, ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει αρκετά επιφυλακτική, «λόγω της δεδομένης πτώσης στην κατανάλωση, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας για το έτος 2023 προβλέπει πρωτίστως τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων και, στον βαθμό που είναι εφικτό, την αύξησή του, αξιοποιώντας κυρίως το δίκτυο των εξαγωγών».

Αυτό ωστόσο «αναμένεται να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές πώλησης των προϊόντων και για τον λόγο αυτόν η διοίκηση θα επιδιώξει αντίστοιχη βελτίωση στις τιμές αγοράς α’ και β’ υλών παραγωγής». Παράλληλα, η διοίκηση προβλέπει αύξηση του εργοδοτικού κόστους, όπως και του κόστους δανεισμού, «κάτι που επίσης αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το περιθώριο κέρδους».