Επιτραπέζιο ροδάκινο: Υψηλές οι τιμές, αλλά δεν καλύπτουν τις ζημιές

Με φόντο τις μεγάλες καταστροφές στο επιτραπέζιο ροδάκινο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και, κατά συνέπεια, τη μειωμένη έως και 80% φετινή παραγωγή, συνεχίζεται η συγκομιδή τριών και πλέον ποικιλιών ροδάκινου στη Δυτική Μακεδονία.

Με σύμμαχο τις υψηλές θερμοκρασίες η ζήτηση για το φρούτο από την αγορά παραμένει σε σταθερά ανοδική πορεία. Ανάλογες της ζήτησης είναι και οι τιμές για το επιτραπέζιο ροδάκινο που φέτος ξεπερνούν κατά 30% τις αντίστοιχες περσινές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκο Κουτλιάμπα, οι υψηλές τιμές εξαιτίας της ελλειμματικής παραγωγής, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ζημιές από τον παγετό και το χαλάζι, αφού οι ποσότητες είναι υπερβολικά μικρές.

«Εάν χαρακτηρίζει κάτι τη φετινή καλλιέργεια είναι οι ζημιές από τον καιρό την περίοδο της άνοιξης. Αυτό μετράμε. Αν και εμπορικά πηγαίνει πολύ καλά το ροδάκινο και οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, παρ’ όλα αυτά δεν φτάνουν να καλύψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν. Δεν καλύπτουν με τίποτα τη χαμένη διαφορά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτλιάμπας και προσθέτει: «Όταν ένας παραγωγός αντί των 150 τόνων θα μαζέψει φέτος 10 ή 20 τόνους, αντιλαμβάνεστε ότι όσο υψηλές κι αν είναι οι τιμές, δεν θα καλύψει ούτε τα έξοδά του».

Στη Δυτική Μακεδονία, η συγκομιδή του επιτραπέζιου ροδάκινου θα συνεχιστεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, καθώς η περιοχή του Βελβεντού είναι όψιμη.