Επιτραπέζιο σταφύλι: Κάνουν παιχνίδι οι Ιταλοί στις εξαγωγές, χάνει -κι άλλο- έδαφος η Ελλάδα

Πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται για άλλη μια σεζόν οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, με τη χώρα μας να αδυνατεί, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό από την Ιταλία, κατά πρώτο λόγο, και την Τουρκία, κατά δεύτερο.

Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας (3 Νοεμβρίου), οι εξαγωγές σταφυλιών ανέρχονταν σε 39.186 τόνους, μειωμένες κατά 10,9% έναντι του 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, κυρίαρχες στην ευρωπαϊκή αγορά αποδείχτηκαν φέτος οι ιταλικές προμήθειες, με τις ποικιλίες Italia και Crimson Seedless να είναι οι πιο δημοφιλείς. Την ίδια στιγμή, οι ποικιλίες Sultana και Crimson Seedless διατέθηκαν από την Τουρκία, ενώ δευτερεύοντα μόνο ρόλο έπαιξαν μερικές αποστολές από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Μικρή, επίσης, επίδραση στις συνολικές πωλήσεις είχε η προσφορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο κ. Πολυχρονάκης αποδίδει την απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών που παρατηρείται και φέτος «σε συνέχεια προηγούμενων περιόδων» κατά κύριο λόγο στην προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες, με ημερολογιακή κατανομή της συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών, κάτι που «ανταμείφθηκε», όπως σημειώνει, με εξαιρετικές τιμές.

Η Ελλάδα, όπως o ίδιος επισημαίνει, δεν έδειξε, εκτός κάποιων μεμονωμένων εξαιρέσεων, αντίστοιχη προσαρμοστικότητα, ενώ τα πράγματα φέτος δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο, από πλευράς ανταγωνιστικότητας, εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν στις παραγωγές κάποιων περιοχών οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι ελλείψεις εργατών γης.