Επίτροπος Γεωργίας: «Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τη βιολογική αγορά»

Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για βιολογικά προϊόντα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Μιλώντας από το βήμα της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, BioFach, ο Βοϊτσεχόφσκι ανακοίνωσε ότι η αγορά βιολογικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 15% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2011. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη η ΕΕ να εξάγει περισσότερα βιολογικά τρόφιμα εκτός των συνόρων της, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται.

«Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν αυτό που πολλοί από εσάς γνωρίζετε ήδη: Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πλέον μια μικρή εξειδικευμένη αγορά, αλλά μία αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, γεμάτη ευκαιρίες. Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα: Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε», επέμεινε ο Βοϊτσεχόφσκι.

Ο επίτροπος είπε ακόμη ότι η επόμενη ΚΑΠ θα είναι ένας «βασικός μοχλός» για την ενίσχυση του κλάδου στην ΕΕ και χαρακτήρισε τους βιολογικούς στόχους που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη στα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια ως «φιλόδοξους».

Στο πλαίσιο της εμβληματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F), η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τη μετατροπή του 25% της γεωργικής της γης σε βιολογική έως το 2030. Τα κράτη-μέλη έχουν κληθεί να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ με αυτήν τη στόχευση, συμπεριλαμβανομένων δεικτών για τις δαπάνες υπέρ της βιολογικής παραγωγής.

«Σε αυτό το σημείο μπορώ να πω ότι τα κράτη-μέλη είναι σε γενικές γραμμές φιλόδοξα, αν και ορισμένες χώρες εξακολουθούν να χρήζουν περαιτέρω προσπάθειας για να ενισχύσουν τη φιλοδοξία ή τη συνάφεια των βιολογικών ενισχύσεων», πρόσθεσε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι.

Σχολιάζοντας τον πρόσφατα δημοσιευμένο κανονισμό για την επίτευξη αειφόρου χρήσης των φυτοφαρμάκων, τόνισε ότι τα βιολογικά προϊόντα πρέπει «να ληφθούν σοβαρά υπόψη», αν και ήταν επιφυλακτικός για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι νέοι κανόνες για τα φυτοφάρμακα στον αγροτικό τομέα.

«Δεν θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο όλες οι προσπάθειες και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι φορείς τις τελευταίες δεκαετίες σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αδικαιολόγητα αυστηροποιημένο πλαίσιο βιωσιμότητας», προειδοποίησε.