Η Κομισιόν δεν σχεδιάζει να επιτρέψει την παράταση της εξαίρεσης των Ευρωπαίων αγροτών από τα περιβαλλοντικά μέτρα για ακόμη έναν χρόνο, προκειμένου να τονώσει την παραγωγή σιτηρών, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από κράτη-μέλη ώστε να το πράξει.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε επιτρέψει προσωρινές παρεκκλίσεις από ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις στην ΚΑΠ, τόσο το 2022 όσο και το 2023. Η χαλάρωση των πράσινων μέτρων είχε ως στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ εν μέσω φόβων για ελλείψεις σιτηρών μετά τη ρωσική εισβολή.

Πρόσφατα, ένας συνασπισμός κρατών-μελών ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής μέχρι το 2024. Αυτό θα συνεπαγόταν την παράταση –μέχρι το επόμενο έτος– των προσωρινών εξαιρέσεων από τους κανόνες σχετικά με την αμειψισπορά και τη χρήση των γαιών που τελούν υπό αγρανάπαυση. Το σύνολο των παρεκκλίσεων περιλαμβάνει, επίσης, πιο ευέλικτους κανόνες σχετικά με τη βόσκηση σε μόνιμα λιβάδια και την προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργειες κατά τις φθινοπωρινές και χειμερινές περιόδους του 2023 και του 2024.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκέφτεται να παρατείνει τις περιβαλλοντικές εξαιρέσεις, δεδομένου ότι η κατάσταση στην αγορά έχει αλλάξει», διεμήνυσε ο ίδιος πριν από λίγες μέρες στους ευρωβουλευτές της επιτροπής Γεωργίας.

Σημείωσε επίσης ότι, καθώς οι προηγούμενες παρεκκλίσεις αφορούσαν μια «έκτακτη συνθήκη», η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «δεν έχει το δικαίωμα να λάβει άλλη τέτοια απόφαση πάνω σε αυτό». Ως εκ τούτου, μια απόφαση για παράταση των εξαιρέσεων θα απαιτούσε «ολόκληρη τη νομοθετική διαδικασία».