Έρευνα: Ο δυτικός τρόπος διατροφής ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου

Οι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, αποφεύγουν τις τροφές που τους προστατεύουν

Επιστημονική έρευνα: Ο δυτικός τρόπος διατροφής ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί και άλλες τροφές που παραπέμπουν σε ένα μεσογειακό διατροφικό προφίλ γίνονται σύμμαχοι για την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, ο δυτικός τρόπος ζωής και διατροφής, «εμπλουτισμένος» με όλα εκείνα τα συστατικά που μόνο γεύση προσφέρουν, απομακρύνει τους καταναλωτές από τους «συμμάχους» που τους προστατεύουν.

Σύμφωνα με έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον ανθρώπινο οργανισμό, στοιχείο ίσως λιγότερο γνωστό για πολλούς, συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι. Το σελήνιο δρα ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διάφορων ειδών καρκίνου, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Όταν οι μη μεταδοτικές ασθένειες που οφείλονται στη διατροφή τείνουν να γίνουν παγκόσμια «επιδημία», οι επιστήμονες ξεκινούν από κάτι πολύ απλό, αλλά δοκιμασμένο, την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, που με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τον οργανισμό. Όταν, λοιπόν, μόνο το 2012 63.500 άτομα στην Ευρώπη νόσησαν από τον συγκεκριμένο τύπου καρκίνου, οι επιστήμονες αναζήτησαν την αιτία στη διατροφή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο σε δέκα χώρες, στην Ελλάδα, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και είχε ως δείγμα 520.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 25 έως 70.

Αποτελέσματα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως o τύπος καρκίνου του συκωτιού, όπως το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ο πιο συχνός πρωτοπαθής κακοήθης όγκος του ήπατος στους ενήλικες, συνδέθηκε με τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό. Οι ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο την περίοδο της έρευνας παρουσίασαν λιγότερα επίπεδα σεληνίου σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες της έρευνας επισημαίνουν πως η κατανάλωση τροφών με σελήνιο όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα καρύδια είναι μια καλή στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος και προσθέτουν πως τα τελευταία στοιχεία έρευνας αποδεικνύουν πως ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου έχει αυξηθεί δραματικά στις χώρες που ακολουθούν έναν δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής.

  • Βικτωρία Αποστολοπούλου
-Διαφήμιση-