Έρευνα: «Εκτεταμένη» η παρουσία πλαστικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις σε 84 από τα 85 τρόφιμα που ελέγχθηκαν σε σούπερ μάρκετ και fast food

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης καταναλωτών Consumer Report, τα πλαστικά διατηρούν «ευρεία» παρουσία στα τρόφιμα που καταλήγουν στο τραπέζι του καταναλωτή, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Για αυτόν τον λόγο, κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να επανεκτιμήσουν την ασφάλεια των πλαστικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατά την παραγωγή, ανέφερε το Reuters.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση διαπίστωσε ότι 84 από τα 85 τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και fast food που έλεγξε περιείχαν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως «πλαστικοποιητές», δηλαδή ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους. Επίσης, το 79% των δειγμάτων τροφίμων στη μελέτη περιείχαν δισφαινόλη Α (BPA), μια άλλη χημική ουσία που βρίσκεται στο πλαστικό, και άλλες δισφαινόλες, αν και τα επίπεδά τους ήταν χαμηλότερα από ό,τι στις δοκιμές που έγιναν το 2009.

Η καταναλωτική οργάνωση σημείωσε ότι μια επαναξιολόγηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και άλλους οργανισμούς των κινδύνων από πλαστικοποιητές είναι «απαραίτητη» και «θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει».