Έρευνα: Συγκρίσεις τιμών βιολογικής και συμβατικής παραγωγής

Το πρίμιουμ τιμής που εξασφαλίζει η παραγωγή βιολογικών καταγράφει έκθεση στις ΗΠΑ
Ποια βιολογικά φρούτα και λαχανικά εξασφάλισαν τις υψηλότερες τιμές έναντι των αντίστοιχων συμβατικών

Μία ενδιαφέρουσα καταγραφή για την αγορά βιολογικών οπωροκηπευτικών έρχεται για άλλη μία φορά από τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας το πρίμιουμ τιμής που έχουν τα εν λόγω προϊόντα έναντι των αντίστοιχων συμβατικών τους. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη καταγραφή, καθώς φτάνει έως και τις αρχές του 2023, σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, βασισμένη σε επίσημα στοιχεία των αγορών που προέρχονται από δημοσιευμένα δεδομένα του USDA.

Οι ΗΠΑ αποτελούν, άλλωστε, μία αγορά «βαρόμετρο» για την κατηγορία, καθώς αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο αγορά βιολογικών, καλύπτοντας ένα 40% επί του συνόλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων στις ΗΠΑ το 2022 έφτασαν τα 61,7 δισ. δολάρια, σπάζοντας το φράγμα των 60 δισ. για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει τους προηγούμενους μήνες η Ένωση Βιολογικού Εμπορίου (OTA) της χώρας. Βάσει των ίδιων στοιχείων, η αξία των πωλήσεων βιολογικών αυξήθηκε κατά 4% έναντι του 2021, με τις πωλήσεις βιολογικών τροφίμων εγχώρια να αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών πωλήσεων στην κατηγορία. Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιεί αυτή τη φορά η εταιρεία αναλύσεων S&G Group συγκεντρώνοντας στοιχεία του USDA, παρακολουθείται η τιμή χονδρικής συγκεκριμένων οπωροκηπευτικών βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας αναδεικνύοντας τις τάσεις της αγοράς.

Βάσει των στοιχείων που καταγράφονται, σε βασικές κατηγορίες οπωροκηπευτικών, μερικά από τα οποία πρωτοστατούν στη βιολογική αγορά, υψηλότερες τιμές απόλαυσαν τα βιολογικά αβοκάντο και τα μήλα καθώς και τα καρότα–προϊόν, μάλιστα, ο όγκος του οποίου δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις πληθωριστικές πιέσεις- έναντι των αντίστοιχων συμβατικών.

Μικρότερη ήταν η ψαλίδα τιμών μεταξύ βιολογικών και συμβατικών για κατηγορίες μούρων, όπως και στη ντομάτα, κι ακόμη μικρότερη στο πορτοκάλι, και πάλι υπέρ των βιολογικών και μόνα «χαμένα» σύμφωνα με την καταγραφή εμφανίζονται τα βιολογικά βατόμουρα από τα αντίστοιχα συμβατικά τους.

Μήλα
Κατά 82% υψηλότερη η τιμή για τα βιολογικά

Η μέση τιμή για τα βιολογικά μήλα που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση στις ΗΠΑ σημείωσε περίπου ένα 82% πρίμιουμ τιμής έναντι των συμβατικών στις αρχές του 2023, με την τιμή των βιολογικών να ανέρχεται στα 58,09 δολάρια στο τελάρο, έναντι των 31,89 δολαρίων των συμβατικών. Το πρίμιουμ τιμής ήταν υψηλότερο το φθινόπωρο λόγω της ανομοιομορφίας που εμφάνισε η παραγωγή 2022/2023.

Ενδεικτικά, η πολιτεία της Ουάσινγκτον, η σημαντικότερη για την εγχώρια παραγωγή μήλου και στην περίπτωση των βιολογικών, είχε μικρότερη παραγωγή, ενώ μειωμένες ήταν και οι εισαγωγές βιολογικών, κατά 20%. Αντίστροφα, σταθερές ή αυξημένες ποσότητες αναφέρουν οι ανατολικές πολιτείες, με το Μίσιγκαν να μιλά για ρεκόρ όγκων. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν τους αγοραστές να προβαίνουν σε εισαγωγές νωρίτερα από το σύνηθες, με την κορύφωση των τελευταίων να έρχεται περίπου τον Απρίλιο. Γενικότερα, η σεζόν χαρακτηρίστηκε ως πρόκληση, καθώς οι εισαγωγές δύσκολα αντισταθμίζουν τις μειώσεις.

Αβοκάντο
Διπλάσια του συμβατικού η αξία του βιολογικού προϊόντος

Για ένα πρίμιουμ τιμής που αγγίζει σχεδόν το 100% για το βιολογικό αβοκάντο έναντι του συμβατικού τον Ιανουάριο, κάνει λόγω η έκθεση. Η μέση τιμή για τα συμβατικά αβοκάντο ήταν 2,51 δολάρια/κιλό, ενώ η μέση τιμή για τα βιολογικά ήταν 5 δολάρια/κιλό. Μειωμένες τιμές και για τις δύο κατηγορίες αναφέρονται για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, λόγω μεγαλύτερης προσφοράς, κυρίως από το Μεξικό. Η τιμή για το συμβατικό αβοκάντο υπολογίστηκε από τη συλλογή δεδομένων τιμών αναφορικά με το μεξικανικής προέλευσης προϊόν, όπως διευκρινίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Καρότα
Κατά 86% υψηλότερα πληρώθηκαν τα βιολογικά

Με την μέση τιμή των βιολογικών καρότων στα 52,92 δολάρια ανά ισοδύναμο βάρους και την αντίστοιχη των συμβατικών στα 28,48, το πρίμιουμ τιμής των βιολογικών ανήλθε σε 86% στο τέλος του προηγούμενου έτους αναλύει η έκθεση.

Οι τιμές των καρότων ήταν σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια του έτους. Επειδή πρόκειται για ένα οικονομικό λαχανικό, οι επιπτώσεις στους όγκους των αγορών από τις πληθωριστικές πιέσεις στους καταναλωτές καταγράφονται μικρότερες.

Πορτοκάλια
Μόλις 10% η διαφορά τιμής βιολογικού και συμβατικού

Η μέση τιμή για τα βιολογικά πορτοκάλια (για νωπή κατανάλωση) ήταν κατά 10% υψηλότερη έναντι των αντίστοιχων συμβατικών τους στο τέλος του 2022, με τα βιολογικά να πληρώνονται κατά μέσο όρο στα 39,51 δολάρια ανά 7/10 μπούσελ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή των συμβατικών ήταν στα 35,83 δολάρια ανά 7/10 μπούσελ. Το ιστορικό χαμηλό εβδομηκονταετίας στην παραγωγή των ΗΠΑ, που καταγράφηκε πέρυσι, είχε αισθητό αντίκτυπο στον τομέα της μεταποίησης. Για την περίοδο 2022/2023, το USDA προέβλεπε σταθερή εγχώρια κατανάλωση νωπών πορτοκαλιών και μείωση κατά 38% στο προϊόν που κατευθυνόταν στη μεταποίηση.

Ντομάτες
Και πάλι κερδισμένες οι βιολογικές, παρά την αντίστροφη πορεία των τιμών

Με τις τιμές των βιολογικών να υποχωρούν κατά το δεύτερο μισό του 2022 αντίστροφα από εκείνες των συμβατικών στο τέλος του περασμένου έτους, η μέση τιμή για τις βιολογικές ντομάτες ήταν μόλις 28% υψηλότερη από τις αντίστοιχες συμβατικές.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή για τις βιολογικές ντομάτες ήταν 48,5 δολάρια ανά ισοδύναμο δοχείο (25 λιβρών), ενώ για τις συμβατικές ήταν 37,94 δολάρια αντίστοιχα. Οι προθέσεις των παραγωγών της Καλιφόρνια, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, δείχνουν βελτιωμένη παραγωγή για την επόμενη σεζόν.

 

Φράουλες και φρούτα του δάσους

Τα μύρτιλα περισσότερο και οι φράουλες λιγότερο στους κερδισμένους των βιολογικών από άποψη τιμής

Ένα πρίμιουμ τιμής που στο τέλος του 2022 ανήλθε στο 43% για τα βιολογικά μύρτιλα και στο 24% για τις βιολογικές φράουλες αντίστοιχα έναντι των συμβατικών ισοδύναμων, αναφέρεται στην κατηγορία των μούρων, με τα βιολογικά βατόμουρα να γράφουν αντίστροφα χαμηλότερη τιμή κατά 15% έναντι των συμβατικών την ίδια περίοδο, μετά από απότομη πτώση. Τα νωπά μύρτιλα, βατόμουρα και φράουλες ήταν η μεγαλύτερη κατηγορία βιολογικών προϊόντων το 2022 σε αξία, με τις λιανικές πωλήσεις τους να φτάνουν συνολικά τα 1,6 δισ. δολάρια το 2022, όπως επισημαίνεται, καθώς πρόκειται για μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στη συγκεκριμένη αγορά.