Οι εργάτες γης το θέμα συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Το ζήτημα της διαδικασίας μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζεται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες, ήταν το θέμα της συνάντησης του Πρόεδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνη με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη και τον Α’ Αντιιπρόεδρο της Βουλής κ. Πλακιωτάκη.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας:

«Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνης πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Υπ. Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη την 12/3/2024. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Α’ Αντιιπρόεδρος της Βουλής κ. Πλακιωτάκης ο οποίος και παραβρέθηκε στην συνάντηση.

Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζεται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες. Ειπώθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα προβληματικά στάδια της διαδικασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόρριψη των υποψηφίων εργατών γης από τις εκάστοτε ελληνικές Πρεσβείες. Ο Υπουργός – όπως και οι υπηρεσίες – γνώριζαν για την αυτή την πραγματικότητα και υπήρξε δέσμευση ότι άμεσα θα αποσυμφορήθει η κατάσταση μέσω της δημιουργίας λίστας εγκεκριμένων υποψήφιων εργαζομένων, με στόχο πρωτίστως την ασφάλεια την χώρα μας αλλά και την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανταπόκριση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη καθώς και για την αμέριστη συμπαράσταση σε όλο αυτό το θέμα από τον κ. Πλακιωτάκη.

Τέλος, όσον αφορά την πλευρά των εργοδοτών στην Ελλάδα είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να προβαίνουν άμεσα σε καταγγελία σύμβασης των εργαζομένων που ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα, εάν για οποιοδήποτε λόγο ο εργάτης -που έχουν προσκληθεί από τους ίδιους εργοδότες- ΔΕΝ εξυπηρετεί τους όρους για τους οποίους έρθει ή για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ τελούν πλέον υπό τον έλεγχο τους. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην μεγαλύτερη αξιοπιστία της διαδικασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν μέρος των τελικών αποφάσεις επί του θέματος».