Καπνός: Εργατικά χέρια και ιός της ντομάτας τα βασικά προβλήματα

των Μαρίας Αμπατζή και Γιώργου Ρούστα

Ανάλογα με τις ποικιλίες καπνού που καλλιεργούνται στη χώρα μας, σε ορισμένες περιοχές έχουν ξεκινήσει τη συλλογή και σε άλλες περιμένουν την ωρίμανση των φύλλων. Τα εργατικά χέρια είναι μειωμένα και πολλοί καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή για τις οριστικές αποφάσεις της πολιτείας στο θέμα της απασχόλησης ξένων εργατικών χεριών.

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, όπως και την παρουσία ασθενειών. Για ακόμη μία χρονιά, οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης προσπαθούν με τις υποδείξεις των γεωπόνων να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους υγιείς, διότι ο εφιάλτης του κηλιδωτού μαρασμού μέσα από τον ιό της ντομάτας καιροφυλακτεί και μπορεί να επηρεάσει μεγάλο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

 

Υποχωρεί ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας στη Ροδόπη

Οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν με έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι, προκάλεσαν την εμφάνιση της νεκρωτικής ίωσης στα καπνά της Ροδόπης, προβληματίζοντας τους παραγωγούς που ακόμη θυμούνται την προπέρσινη καταστροφή. «Έβρεξε πολύ σε όλο τον νομό, γι’ αυτό εμφανίστηκε από την αρχή η αρρώστια στα καπνά», μεταφέρει ο Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν, καπνοπαραγωγός από τον Πάσσο, λέγοντας ότι η ίωση αντιμετωπίζεται με τη σωστή φροντίδα. Εξηγεί ότι στα χωριά Δοκό, Φιλύρα, Πάσο, που επισκέπτεται μαζί με γεωπόνο, διαπιστώνουν ότι το ποσοστό της προσβολής υποχώρησε.

Ο γεωπόνος Μπουλέντ Σαλήχ αποτιμά από τις επισκέψεις του αυτή την εβδομάδα στα καπνοχώραφα ότι η ίωση του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας μειώθηκε στο 20% στις όψιμες φυτεύσεις. «Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 35οC την περασμένη εβδομάδα κι αυτό ωφέλησε τον καπνό, ειδικά στην ίωση. Παρακολουθώντας 2-3 συγκεκριμένα χωράφια, διαπιστώνω ότι το ποσοστό στο χωράφι έπεσε από το 30% στο 20%». Ο ίδιος εξηγεί πως οι βροχερές συνθήκες στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι εμποδίζουν να διαμορφωθούν καλά φυτά.

Αντίθετα, οι καύσωνες βοηθούν στην ενδυνάμωση και στην υγεία του φυτού, αλλά και στην καταπολέμηση των ιώσεων, καθώς δεν αντιμετωπίζονται με ψεκασμούς. «Όταν έχουμε προσβολές από ιώσεις, ψεκάζουμε προληπτικά στα υγιή φυτά με αμινοξέα και είδη θρέψης για να ενισχύσουμε την αυτοάμυνα του φυτού και να μην αρρωσταίνουν εύκολα». Ο κ. Μπουλέντ Σαλήχ εξηγεί πως οι όψιμες φυτεύσεις δεν βίωσαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον βροχερό καιρό.

Περιμένοντας τους καπνεργάτες

Τους εργάτες γης περιμένουν οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, ώστε με πολιτική παρέμβαση να ξανανοίξουν τα σύνορα που έκλεισαν στις 30 Ιουνίου για να απασχολήσουν νόμιμα τους αλλοδαπούς εργάτες γης. Η απόφαση αυτή είναι βαρύνουσας σημασίας για τους Ελασσονίτες καπνοπαραγωγούς λίγες μέρες πριν μπουν στα χωράφια τους για τη συλλογή του καπνού.

Η καλλιέργεια, σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Διεπαγγελματικής, Γιώργο Κατσαρό, εξελίσσεται ομαλά. Ελάχιστα χωριά της επαρχίας χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις με μικρά ποσοστά καταστροφών. Τέλος, τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με τις καπνοβιομηχανίες τον Απρίλιο κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.