Εργοστάσιο μεταλλικών κουτιών από τον Μιλτιάδη Κονοπισόπουλο

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ πίσω από το νέο πρότζεκτ του ιδρυτή της Δαναΐς

Ο Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος είναι από τις πλέον εμβληματικές μορφές της ελληνικής κονσερβοποιίας. Έχοντας πίσω του μια διαδρομή 48 ετών στη βιομηχανία, ο δημιουργός της Δαναΐς, μίας από τις παλαιότερες και, συνάμα, υγιέστερες επιχειρήσεις του κλάδου, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν φοβάται, αλλά ούτε και επιζητεί τη δημοσιότητα. Δεν προξενεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα, που φέρει το όνομα Cosmo Can ΑΕ και αφορά τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μεταλλικών κουτιών από λευκοσίδηρο, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε αθόρυβα, δίχως τυμπανοκρουσίες.

Το πρότζεκτ εντάσσεται στη λογική της πλήρους καθετοποίησης της Δαναΐς και, παράλληλα, «πατά» στην εμπειρία δεκαετιών πάνω στα μέταλλα, που έχει σωρεύσει ο ιδρυτής της. Η ιδέα υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό του κ. Κονοπισόπουλου, όμως οι δραματικές αυξήσεις στο κόστος των μεταλλικών κουτιών την τελευταία διετία, με την αντίστοιχη επιβάρυνση στα κόστη παραγωγής, φαίνεται ότι λειτούργησαν ως καταλύτης για την επίσπευση της υλοποίησής της.

Σε πλήρη λειτουργία το 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα καλύψει το 50%, με το υπόλοιπο 50% να προέρχεται από ίδια κεφάλαια. Το εργοστάσιο της Cosmo Can βρίσκεται στο 4ο χλμ. της οδού Σκύδρας-Αριδαίας στην Πέλλα και διαθέτει τρεις γραμμές κατασκευής κενών κουτιών για κομπόστα (ροδάκινο, βερίκοκο), αλλά και για πολλά ακόμα γεωργικά προϊόντα (ντομάτα, λαχανικά κ.ά.). Η δυναμικότητά του «δεν διαφέρει από εκείνη των καλύτερων μονάδων του είδους στη χώρα μας», όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές με πλήρη γνώση των δυνατοτήτων τoυ. Σε λειτουργία τέθηκε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι, ενώ σε φουλ παραγωγικούς ρυθμούς αναμένεται να μπει μέσα στο 2024.

Σταθερά ανοδικά η Δαναΐς

Η Δαναΐς, στο μεταξύ, συνεχίζει τη σταθερά κερδοφόρα και απαλλαγμένη από δανειακά βάρη πορεία της, με τα μεγέθη της μάλιστα να βελτιώνονται εντυπωσιακά το 2022. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών ανήλθε την περσινή χρονιά σε 34,023 εκατ. ευρώ, έναντι 25.813 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 31,8%. Πέρα από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της, απόρροια του ανεβασμένου κόστους παραγωγής, σημαντικό ρόλο στην επίδοση αυτή έπαιξαν και οι εξαγωγές που πραγματοποίησε η εταιρεία στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της υπερτριπλασιάστηκαν, με το αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων να διαμορφώνεται στα 12,397 εκατ. ευρώ, από 3,598 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, και μετά τους φόρους στα 9,768 εκατ. ευρώ, έναντι 2,825 εκατ. ευρώ το 2021. Εξάλλου, ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων της αναρριχήθηκε στο 48,18%, από 18,69% στη χρήση του 2021. Η διοίκηση της Δαναΐς έχει δρομολογήσει για το αμέσως επόμενο διάστημα επενδύσεις ύψους 800.000 ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας και όχι με την αύξηση της παραγωγής.