Έρμαιο της κακοκαιρίας η παραγωγή του Αγρινίου

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιέζουν και δοκιμάζουν τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στις απότομες αλλαγές του καιρού, που προκαλούν μεγάλες ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων.

Πριν από λίγες ημέρες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφεραν τα πάνω κάτω στην αγροτική παραγωγή του Αγρινίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή είχε ως συνέπεια να υποστεί ζημιές το 40% της παραγωγής κυρίως σε ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και λοιπές αροτραίες καλλιέργειες.

Ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης και της δεινής θέσης που έχουν βρεθεί οι αγρότες, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητά την άμεση και αναλυτική καταγραφή των ζημιών, ώστε να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις που αποτυπώνουν την κατάσταση κάνουν λόγο για ζημιές της τάξεως του 40% στους συγκεκριμένους τομείς παραγωγής. Ας σημειωθεί ότι η εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα μίας απολύτως κακής χρονιάς για την αγροτική παραγωγή, δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που έχουν οδηγήσει στη ραγδαία και κατακόρυφη αύξηση του κόστους της αγροτικής δραστηριότητας ως άμεση συνέπεια της αύξησης των τιμών σε καύσιμα, εργαλεία και αγροτικές ύλες (λιπάσματα, σπόροι κ.λπ.). Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με την απώλεια παραγωγής, καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο έως και της ολοσχερούς απώλειας του εισοδήματος των αγροτικών οικογενειών», επισημαίνεται στην επιστολή.

Αχαΐα

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται με 24 εκατ. ευρώ έργα για την αποκατάσταση βλαβών που προέκυψαν έπειτα από φυσικές καταστροφές και την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στα τέλη του περασμένου χρόνου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της ΠΕ Αχαΐας από φυσικές καταστροφές που έπληξαν τοπικές και δημοτικές κοινότητες στους δήμους Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Αιγιαλείας.

Από τις αυτοψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων εντοπίστηκαν εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές του επαρχιακού οδικού δικτύου, καταστροφή τεχνικών και διάβρωση πρανών που χρήζουν αποκατάστασης τόσο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, όσο και για την προστασία από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.