Έρχεται Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστροφή αγροτικού πετρελαίου το 2023

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συμπεριληφθεί η διάταξη για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου για το 2023.

Το δημοσιονομικό κόστος του εν λόγω μέτρου, όπως έχει γράψει η «ΥΧ», ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αρκετές ακόμα διατάξεις φορολογικού περιεχομένου, όπως η κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον ο βεβαιωμένος φόρος είναι κάτω από 100 ευρώ. Ομοίως το πρόστιμο καταργείται για τις πιστωτικές και τις μηδενικές δηλώσεις. Η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορά και τους φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχει εκκρεμοδικία- δηλαδή έχουν προσφύγει  στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Με άλλη διάταξη αποσαφηνίζονται τα ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, η πλατφόρμα για τα οποία θα ανοίξει την 1η Απριλίου. Έτσι, όποιος επανακυκλοφορήσει το όχημά του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 τωνν προβλεπόμενων τελών, για δύο μήενς τα 2/12 κ.ο.κ.

Ρυθμίσεις χρεών

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 και 120 δόσεων, όπως επίσης και για το νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στη Εφορία για τους συνεπείς, έως την ενεργειακή κρίση, φορολογούμενους.

Στην πρώτη περίπτωση, η αναβίωση των ρυθμίσεων πραγματοποιείται έως την 31η Ιουλίου 2023, με την καταβολή δύο δόσεων, υπό τη προϋπόθεση της ένταξης των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Στη δεύτερη περίπτωση, το νέο σχήμα θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο και θα αφορά οφειλές που  κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Οι δόσεις είναι έντοκες, με την ελάχιστη να ανέρχεται σε 30 ευρώ το μήνα και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,37% για όσους επιλέξουν τις 36 δόσεις και σε 5,87% για τις 72 δόσεις.