Έρχεται ερμηνευτική εγκύκλιος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Στη Χίο ο Βαγγέλης Αποστόλου για τις ζημιές από την πυρκαγιά Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου θα μεταβεί αύριο Τρίτη στη Χίο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, όπου θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Ο Υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσουν την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ερμηνευτική εγκύκλιο με περαιτέρω διευκρινίσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας.

Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας  Αλεξιάδης απαντώντας στον Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  σχετικά με τον ορισμό του κατ΄επάγγελμα αγρότη και πως τελικά πρόκειται να φορολογηθεί μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον πρόσφατο νόμο. Ειδικότερα ο κ.Αλεξιάδης παρέπεμψε σε διάφορα σημεία του νόμου 4387/2016, που θα πρέπει να έχουν κατά νου και οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις αλλά κυρίως οι λογιστές.

-Διαφήμιση-

Για όσους ασκούν ατομική αγροτική δραστηριότητα: Στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως εξήγησε, περιλαμβάνονται οι άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται. Φορολογείται έτσι μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό άνω των 12.000 ευρώ,  οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Επεσήμανε ξανά ότι «οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση ότι «φορολογούνται αυτοτελώς» ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα, που προβλέπεται στα άρθρα 15 και 16. «Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων».

Εξήγησε πως εφόσον «αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση».

Για εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, «η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, υπολογίζεται η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16». Η μείωση αυτή, εξήγησε, αφορά , μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική δραστηριότητα». Εξήγησε πως μαζί με άλλα εισοδήματα  εφόσον «αποκτάται και εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και αγροτική δραστηριότητα».

Για περιπτώσεις μειώσεων φόρων ο Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε πως αυτή η μείωση «εφαρμόζεται μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα» ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας για όσα προβλέπονται στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα που άπτονται των ασφαλιστικών εισφορών, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη και θα γίνει μετά την αξιολόγηση, που έρχεται το Σεπτέμβριο. 

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki