Έρχεται ρύθμιση κατά της «μαύρης» διακίνησης αγροτικών προϊόντων

Έρχεται ρύθμιση κατά της «μαύρης» διακίνησης αγροτικών προϊόντων

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διακίνησης αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά ή που έχουν υποτιμολογηθεί προανήγγειλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με αγροτικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στο περιθώριο της 81ης ΔΕΘ, η ρύθμιση την οποία επεξεργάζονται τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τις συναλλαγές με εμπόρους γειτονικών χωρών. «Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά με τις γειτονικές χώρες, και έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση και να αυξήσουμε αμφότερες πλευρές την αστυνόμευση, ειδικότερα στα σύνορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Εμείς σχεδιάζουμε μέσα από διαδικασίες σκαναρίσματος να έχουμε πλήρη εικόνα και να παρακολουθούμε συνεχώς ό,τι μπαίνει και βγαίνει στη χώρα μας γι’ όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αφορούν ειδικότερα τον αγροτικό τομέα».

Απαντώντας σε εκπροσώπους φορέων, που συμμετείχαν στη συνάντηση και έθεσαν επί τάπητος το θέμα της φοροδιαφυγής με την παράνομη διακίνηση προϊόντων, ζημιώνοντας έτσι τον αγροτικό κλάδο, ο κ. Αποστόλου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο ζήτημα είναι να πείσουμε και να το καταλάβουν οι αγρότες ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων σημαίνει όφελος για τον ίδιο τον παραγωγό. Τον εκμεταλλεύονται και δεν το έχει καταλάβει ακόμα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω του αγροτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλον κλάδο μέσω της οικονομικής κρίσης, προβάλλοντας σθεναρές αντιστάσεις και παρουσιάζοντας μάλιστα σημάδια ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι θα προκηρυχθούν μέτρα εντός του τρέχοντος έτους και συμπλήρωσε ότι είναι μονόδρομος η αξιοποίηση των 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις σε διάφορα πεδία του πρωτογενούς τομέα.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για έμφαση στην ποιότητα και ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό για τη χάραξη στρατηγικής εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων και προώθησης των εξαγωγών. Οπως είπε, η χάραξη του σχεδιασμού έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε διυπουργική βάση (Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).