Εσπεριδοειδή: Σε άνοδο το μανταρίνι, υποτονική η ζήτηση για πορτοκάλι και λεμόνι

Με δυσκολίες λόγω της εξεύρεσης εργατικών χεριών συνεχίζεται η συλλογή των εσπεριδοειδών στη χώρα. Μπορεί το λεμόνι και το πορτοκαλί να βρίσκονται σε μία φθίνουσα πορεία, το μανταρίνι όμως παρουσίασε απροσδόκητα αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να ανέβει κατακόρυφα και η τιμή του. Αυτή η αύξηση επίσης επηρέασε τη μετακίνηση των εργατών γης για τη συλλογή του, δημιουργώντας προβλήματα στη συγκομιδή του πορτοκαλιού και του λεμονιού.

Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση, ο Βαγγέλης Νταλής, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ακροποταμιάς Άρτας, κάνει λόγο για σημαντική μείωση στις τιμές του πορτοκαλιού. «Από τα 30 λεπτά στην αρχή της συλλογής, πέσαμε σήμερα στα 17 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, στις γιορτές των Χριστουγέννων οι παραγωγές θα έρθουν μαζεμένες.

Για να συλλέξουν τους καρπούς, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν φίλους και συγγενικά πρόσωπα, καθώς δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Αναφερόμενος στο θέμα του μανταρινιού, ο κ. Νταλής κάνει λόγο για αυξημένη ζήτηση και σημαντική άνοδο στην τιμή του προϊόντος. «Έχει προσεγγίσει τα 40 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή».

Κλείνοντας, ο κ. Νταλής αναφέρθηκε στην εξέλιξη της παραγωγής, λέγοντας ότι η ποικιλία πορτοκαλιού Lane Late θα βγει το επόμενο διάστημα. Τα Merlin της περιοχής πωλούνται 1 με 2 λεπτά χαμηλότερα από τις Ναβαλίνες «και ένα μεγάλο ποσοστό δέντρων Merlin έχει ξηλωθεί από τα χωράφια, τα οποία φυτεύονται με ακτινίδια και Lane Late».

Σκληρός ο ανταγωνισμός στο λεμόνι

Προβληματισμένος για την πορεία της εμπορίας του λεμονιού το τελευταίο διάστημα είναι ο Τάκης Παπακωνσταντίνου, παραγωγός και έμπορος λεμονιών με εξαγωγές στο εξωτερικό. «Τα λεμόνια που προέρχονται από την Τουρκία πωλούνται στις αγορές των Βαλκανίων στα 23 λεπτά το κιλό. Είναι δηλαδή αυτή η τιμή που αγοράζουμε εμείς από τους παραγωγούς. Πώς θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες; Για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η αγορά καλύπτεται από Ισπανία και Τουρκία, ακόμη και στη χώρα μας το τουρκικό λεμόνι πωλείται κάτω από 15 λεπτά σε σύγκριση με το δικό μας. Αυτή η κατάσταση με προβληματίζει και παράλληλα με στενοχωρεί για τις επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών».

Στράφηκαν στο μανταρίνι οι εξαγωγείς

Από τα 30 λεπτά που είχε πέρυσι αυτή την περίοδο το μανταρίνι, ήδη έχει ξεπεράσει τα 40 λεπτά και η τάση παραμένει ανοδική. Αυτό μας μεταφέρει ο Στέφανος Μαρινάκης, γεωπόνος από το Άργος. Κάνει λόγο για μία καλή χρονιά από πλευράς τιμών, αλλά με μειωμένη παραγωγή. «Έχουμε μια μείωση πάνω από 30% σε σύγκριση με μία μέση χρόνια. Και δεν μιλάμε μόνο για το μανταρίνι, αλλά γενικότερα για τα εσπεριδοειδή στην περιοχή μας. Σε μία καλή χρονιά μπορούμε να ξεπεράσουμε τους 5 τόνους πορτοκαλιών και 4 τόνους στα μανταρίνια. Φέτος, όχι μόνο έχουμε λιγότερους καρπούς, αλλά λείπουν και τα χέρια για να τους μαζέψουμε, κάτι που ανεβάζει το συνολικό κόστος».