Εταιρεία φαρμάκων κατά του άσθματος θέλει να εξαγοράσει η Philip Morris

Την αποφασιστικότητα της Philip Morris International να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία παραγωγής εισπνεόμενων φαρμάκων κατά του άσθματος Vectura δείχνει η κίνηση της καπνοβιομηχανίας για αύξηση της προσφοράς της στα 1,4 δισ. δολάρια.

Η νέα βελτιωμένη πρόταση ήρθε δύο μέρες μετά την ανεβασμένη προσφορά που κατάθεσε ο έτερος διεκδικητής της Ventura, το γκρουπ Carlyle. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η προσφορά της Philip Morris ανέρχεται σε 165 πένες ανά μετοχή έναντι των 155 που προσέφερε η Carlyle.

Για τη Philip Morris Ιnternational και τoν διευθύνοντα σύμβουλό της, Jacek Olczak (φωτό), η κίνηση αυτή εμφανίζεται ως ακόμα μία ευκαιρία στο πλαίσιο του οράματος που προωθεί για έναν «κόσμο χωρίς καπνό». Πρόκειται για μια εξαγορά που, κατά την PMI, έρχεται να στηρίξει τη στρατηγική της να βοηθήσει τη στροφή των καπνιστών σε εναλλακτικά του καπνού προϊόντα και λιγότερο επιβλαβή, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα.

Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, το 75% των ετήσιων εσόδων της PMI (περίπου 28 δισ. δολάρια) εξακολουθεί να προέρχεται από παραδοσιακά καπνικά προϊόντα, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι πέρυσι η εταιρεία πούλησε 628,5 δισ. τσιγάρα. Γι’ αυτό και η διαφαινόμενη συμφωνία έχει βρει αρκετούς επικριτές, καθώς γιατροί, ιδρύματα υγείας και πολιτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο μία εταιρεία γνωστή για τα προϊόντα καπνού της να πάρει τα ηνία μίας άλλης, η οποία κατασκευάζει προϊόντα που θεραπεύουν καταστάσεις προερχόμενες από τον καπνό.