Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού Ροδάκινου: Μονόδρομος η αύξηση της τιμής παραγωγού

Πριν από λίγο τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου ολοκλήρωσαν τη σημερινή (27/7) σύσκεψή τους στην Ημαθία και εξέδωσαν ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν οι παραγωγοί διεκδικούν τιμές για το συμπύρηνο στα επίπεδα του 2021, όταν και οι απώλειες της παραγωγής ήταν εκτεταμένες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Σήμερα 27 Ιουλίου 2023 συνεδρίασε η επιτροπή συμπύρηνου στα γραφεία του ΑΣ Μελίκης μετά την ενημέρωση του προέδρου του ΑΣ Πέλλας κ. Φαρμάκη για τις εξελίξεις των επαφών με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος. Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι νέες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις πολύ μειωμένες ποσότητες βιομηχανικών ροδάκινων.

Αναθεωρούνται όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για μείωση παραγωγής με νέα υπόθεση πρόβλεψης για μείωση πλέον του 40%. Επίσης εξετάστηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής το οποίο εκτοξεύτηκε 40% με 50% τα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς.

Οι τελικές ποσότητες που θα μεταποιηθούν το 2023 προβλέπουμε ότι θα είναι μικρότερες από το 2021. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όλα τα περιθώρια να διεκδικήσουν από την αγορά ανάλογες αξίες τιμών όπως το 2021.

Συμπερασματικά καταλήξαμε ότι οι τιμές για φέτος της αγοράς της πρώτης ύλης πρέπει να κυμανθούν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2021.

Η βιομηχανία αναλογιζόμενη με μεγάλη ευθύνη το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες τιμών για τη συνέχεια της καλλιέργειας. Πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της χρονιάς προκειμένου να υπάρξει ελπίδα!!»

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» της Παρασκευής 28/7