Έτοιμες βρήκε τις επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων ο κορωνοϊός

Προετοιμασμένες και με αρκετό στοκ στις αποθήκες τους βρήκε τις εγχώριες επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων η αύξηση της ζήτησης που ακολούθησε την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Παρά τη μαζική προσέλευση παραγωγών στα κατά τόπους καταστήματα της περιφέρειας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν σκηνές… σούπερ μάρκετ, οι παραγγελίες εκτελούνται κανονικά, ενώ οι όποιες ελλείψεις κωδικών αποδεικνύονται πρόσκαιρες. Άλλωστε, ενόψει των εαρινών σπορών, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και τα καταστήματα, είχαν κάνει εγκαίρως τον προγραμματισμό τους. Η επίσημη διαβεβαίωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τα εμπλεκόμενα καταστήματα δεν πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) αναμένεται να ομαλοποιήσει την κατάσταση τις επόμενες μέρες.

Όπως διαβεβαιώνουν την «ΥΧ» στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, όλες οι εταιρείες, εισαγωγικές και παραγωγικές, δεν έχουν πάψει να λειτουργούν, παίρνοντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους παραγωγούς.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η εργασία των γεωπόνων-πωλητών από το σπίτι, όπου όμως και πάλι τη λύση δίνει η τηλεφωνική επικοινωνία και η συνεννόηση με τον πελάτη.

Το βλέμμα στις τιμές

Εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους συντελεστές του κλάδου είναι η εξέλιξη των τιμών των περισσότερων αγροτικών προϊόντων. Το κλίμα πανικού στις διεθνείς αγορές, με τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και την κατακρήμνιση σχεδόν όλων των εμπορευμάτων (χαρακτηριστικό εδώ το παράδειγμα του πετρελαίου) εξαφανίζει από το κάδρο την όποια θετική προοπτική μπορεί να προκύπτει κατά περίπτωση από τα θεμελιώδη.

Η εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν πάντως οι επιχειρηματίες του χώρου είναι ότι σε βάθος χρόνου, τόσο η ζήτηση, όσο και οι τιμές, θα ανακάμψουν. Απλώς, σε αυτήν τη φάση, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί το πότε θα συμβεί αυτό.