Έτοιμη να ταράξει τα νερά με νέα προϊόντα η ΕΖΑ

Μπύρα με σταφίδα και συνδυασμοί με κρασί στα ανατρεπτικά σχέδια της ζυθοποιίας

Ο Θανάσης Συριανός, πρόεδρος της ΕΖΑ.

Με επόμενο σταθμό τη βυνοποιία και έχοντας ξεπεράσει τον κάβο της πανδημίας, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) οριοθετεί τους στόχους της και ετοιμάζεται να ανοίξει νέες πόρτες στον τομέα της ζυθοποιίας.

Τα σχέδια της επιχείρησης, που φτάνουν μέχρι και την ανάδειξή της σε «εθνικό πρωταθλητή μπύρας», παρουσίασαν στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο εργοστάσιο της Αταλάντης την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος, Θανάσης Συριανός και ο υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου & Έρευνας και Ανάπτυξης, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Όπως τόνισαν, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας μία σταθερή ανοδική πορεία με συνεχείς επενδύσεις στην καινοτομία, στην έρευνα, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, η εταιρεία χαράσσει καινούργιους δρόμους, με τη στήριξη της Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου που, όπως είναι γνωστό, έχει εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Νέες γραμμές παραγωγής

Ο κ. Συριανός παρουσίασε το επενδυτικό πλάνο έτσι όπως ξεδιπλώθηκε τα τελευταία επτά χρόνια και το οποίο ολοκληρώθηκε μάλιστα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, δημιουργήθηκαν δύο νέες γραμμές παραγωγής μπύρας, οι οποίες αφορούν κουτιά αλουμινίου και γυάλινες φιάλες.

Ο υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου & Έρευνας και Ανάπτυξης, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου.

Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται χαρακτηρίζονται ως από τις καλύτερες σε επίπεδο Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ποσό 10 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό πλάνο κατευθύνθηκε στις γυάλινες φιάλες, ενώ 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα κουτιά αλουμινίου.

Η δυναμική του εργοστασίου, όπως υπογραμμίστηκε, φτάνει τις 18.000 φιάλες των 500ml, τα 30.000 κουτιά αλουμινίου των 330ml και τα 28.000 κουτιά αλουμινίου των 500ml ανά ώρα.

Η επιχείρηση ετοιμάζεται να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, εντάσσοντας σε αυτό νέα προϊόντα, τα οποία θα βασίζονται σε πρώτες ύλες εγχώριας παραγωγής, όπως αρωματικά φυτά και διάφορα φρούτα, ενώ εξετάζει και την παραγωγή μπύρας με συνδυασμό προϊόντων ή υποπροϊόντων κρασιού.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία γραμμής εμφιάλωσης νερού σε γυάλινο μπουκάλι, ώστε να δίνεται η δυνατότητα της επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας, μηδενίζοντας με αυτό τον τρόπο τη χρήση του πλαστικού.

Δίπλα στον πρόεδρο, ο Γρηγόριος Αντωνιάδης, µέλος ΔΣ και υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΖΑ.

Πειραματική καλλιέργεια λυκίσκου

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στο θέμα του λυκίσκου όπου, αν και οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την παραγωγή του, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να καλύπτονται από εισαγωγές.

Η ΕΖΑ έχει προχωρήσει στην πειραματική καλλιέργεια τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, με ιδιαίτερα θετικά προς το παρόν αποτελέσματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης των υποπροϊόντων, προωθεί τα υπολείμματα του κριθαριού σε κτηνοτροφικές μονάδες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζονται.

Στόχος να ανέλθουν οι εξαγωγές στο 1/3 του κύκλου εργασιών

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια, η Ελληνική ζυθοποιία Αταλάντης εξάγει σε 37 αγορές. Οι χώρες αυτές βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι οι εξαγωγές να καλύπτουν το 1/3 του τζίρου της. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2021 σε 34 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΕΖΑ προχώρησε τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία σχολής ζυθοποιών η οποία, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αναβαθμίστηκε σε τμήμα ΙΕΚ στη Λαμία.