Ευκολία και κέρδη προσφέρουν η χρήση καρτών και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

του Σπύρου Αρμενιάκου, Επικεφαλής Προϊόντων Αποδοχής Καρτών & Ηλεκτρονικών Πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς

Ευκολία και κέρδη προσφέρουν η χρήση καρτών και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, είναι μια πραγματικότητα που συναντάται πλέον στην χώρα μας και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Στην απότομη αύξηση της χρήσης καρτών, και ιδιαίτερα των χρεωστικών, συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Καθώς το καταναλωτικό κοινό δεν έχει την ίδια ευχέρεια στη χρήση μετρητών και κατανοώντας ταυτόχρονα ότι είναι ταχύτερο και πιο ασφαλές να πληρώνει με κάρτες, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύει περαιτέρω τη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιους κλάδους επιχειρήσεων, π.χ. σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, οι κάρτες διεκδικούν πλέον το 20%-30% του ταμείου της επιχείρησης, όταν το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 10%. Επιπροσθέτως, η προσπάθεια αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής υποβοηθά στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, στη μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών για την επιχείρηση και στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων με επίκεντρο τον τελικό καταναλωτή.

Καθημερινότητα

Το πλαστικό χρήμα είναι πολύ εύκολο στη χρήση του σε σχέση με τα μετρητά, αρκεί ο καταναλωτής να έχει τη διάθεση να κατατοπιστεί κατάλληλα. Οι προσπάθειες των Τραπεζών ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση και πριν την επιβολή των capital controls. Η χρήση καρτών πληρωμής συμβάλει στο να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του συναλλασσόμενου, απαλλάσσοντάς τον από κόπο και χάσιμο χρόνου (μετακινήσεις). Ένα ακόμα πλεονέκτημα που παρέχεται με τη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής (winbank, www.easypay.gr), είναι ότι ο δικαιούχος της κάρτας έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τους λογαριασμούς του μέσω ίντερνετ, έχοντας ταυτόχρονα τον απόλυτο έλεγχο των εξόδων του. Ακόμη, μπορεί να επωφεληθεί από δόσεις που επιτρέπουν οι κάρτες, ώστε να είναι πιο εύκολη η αποπληρωμή μίας υποχρέωσης σε βάθος περισσότερων μηνών. Επίσης, οι Τράπεζες επιβραβεύουν τη χρήση των καρτών των πελατών τους με προγράμματα «loyalty», όπως το πρόγραμμα επιβράβευσης Yellow της Τράπεζας Πειραιώς.

Πλεονεκτήματα

Μελλοντικά, η συνεχής αύξηση του αριθμού των καρτών contactless (κάρτες ανέπαφων συναλλαγών) που εκδίδουν οι τράπεζες, αλλά και οι συνεχείς τεχνολογικές καινοτομίες που επιτρέπουν τις αγορές από το κινητό, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών στη χώρα μας. Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου συναλλαγών είναι πολλά, τόσο για τον πελάτη, όσο και για τον έμπορο:

  • η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα,
  • ο συναλλασσόμενος δεν ψάχνει για ψιλά στις καθημερινές αγορές του,
  • η κάρτα μένει στα χέρια του συναλλασσόμενου κατά τη διαδικασία της πληρωμής,
  • η διαδικασία πληρωμής είναι πολύ σύντομη με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των ταμείων και τη μείωση του χρόνου αναμονής στην ουρά,
  • το κόστος διαχείρισης μετρητών και ψιλών μειώνεται σημαντικά για την επιχείρηση.

Προϊόντα

Στο περιβάλλον αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο contactless καρτών σε όλα τα προϊόντα της (χρεωστικές, προπληρωμένες και πιστωτικές κάρτες) και αναμένεται σύντομα να διαθέτει, στο σύνολο των καρτών της σε κυκλοφορία, την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών. Παράλληλα, εξοπλίζει τους εμπόρους με σύγχρονα τερματικά αποδοχής καρτών, τα οποία δέχονται ανέπαφες συναλλαγές. Οι κάτοχοι των ανέπαφων καρτών είναι ενημερωμένοι για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που τους προσφέρουν οι κάρτες τους, ενώ οι αυστηρότατες προδιαγραφές που τίθενται από τους οργανισμούς πληρωμών Visa και MasterCard, καθιστούν τις ανέπαφες συναλλαγές απόλυτα ασφαλείς.

Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους πελάτες της και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

«Πορτοφόλι»

Σε μια εποχή λοιπόν, όπου οι συναλλαγές με κάρτα είναι αναγκαίες, η Τράπεζα Πειραιώς εισάγει στην παλέτα των εφαρμογών που διαθέτει στο κοινό, μια πρωτοποριακή υπηρεσία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, την εφαρμογή «Winbank Wallet». Χρησιμοποιώντας το «ψηφιακό πορτοφόλι» του, ο πελάτης μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απλά πλησιάζοντας το κινητό του τηλέφωνο στο τερματικό αποδοχής καρτών. Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα που λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του χρήστη.

Τέλος, με τις χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς ο κάτοχος μπορεί να κερδίσει μοναδικά δώρα και εμπειρίες, εκπτώσεις, αεροπορικά μίλια, δωρο-επιταγές σε σούπερ μάρκετ και φυσικά yellows, το νέο είδος επιβράβευσης για τις καθημερινές του συναλλαγές.

του Σπύρου Αρμενιάκου, Επικεφαλής Προϊόντων Αποδοχής Καρτών & Ηλεκτρονικών Πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς