EUROAGRO: Παραγωγικά άλματα με τεχνολογία και γεωργικές συμβουλές

Με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παροχή συμβουλών που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη δημιουργία ενός ποιοτικότερου προϊόντος με προστιθέμενη αξία, η εταιρεία EUROAGRO, που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία, συμμετέχει ως μέτοχος στην εταιρεία γεωργικών συμβουλών «Αγροτική Καινοτομία ΑΕ».

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Απόστολος Ιωαννίδης, γεωπόνος και συνιδρυτής της εταιρείας, «οι δραστηριότητες της EUROAGRO ΑΕ καλύπτουν το σύνολο των υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν στον αγροπεριβαλλοντικό χώρο με την παροχή τεχνικής βοήθειας, συμβουλευτικών υπηρεσιών, τη σύνταξη και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, την εκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τους τομείς της πρώτης μεταποίησης».

Ειδικότερα οι δραστηριότητες:

✱ Πιστοποιημένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΥΔ στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

✱ Υποβολή, παρακολούθηση και υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης, αναπτυξιακών νόμων, προγραμμάτων ΕΣΠΑ και λοιπών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

✱ Υποβολή & υλοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.

✱ Υποβολή, παρακολούθηση και υλοποίηση Σχεδίων Αναγνώρισης και Επιχειρησιακών Σχεδίων Ομάδων Παραγωγών.

✱ Συστήματα Ποιότητας (AGRO, GLOBALGAP, ISO κ.λπ.).

✱ ΚΤΕΟ ψεκαστικών.

✱ Εκπαιδεύσεις – καταρτίσεις.

✱ Λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης αγροτών.

✱ Λοιπές γεωργικές και οικονομοτεχνικές μελέτες.

Προϊόντα

Tα προϊόντα της εταιρείας καλύπτουν κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες του σύγχρονου παραγωγού, τονίζει ο κ. Ιωαννίδης. Στη διαδικασία προμήθειας κάθε προϊόντος παρέχεται στους πελάτες αναλυτική ενημέρωση από εξειδικευμένους συμβούλους, ώστε να εξακριβωθεί η καταλληλότητά του για τη συγκεκριμένη γεωργική εκμετάλλευση.

Η παροχή τεχνικής στήριξης και η διάθεση πλήρους σειράς ανταλλακτικών εξασφαλίζουν την ορθότερη και αποδοτικότερη χρήση κάθε εμπορεύματος. Η EUROAGRO είναι συνεργάτιδα των μεγαλύτερων οίκων παραγωγής γεωργικών εφοδίων και διαθέτει φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, αγροτικά μηχανήματα, ανταλλακτικά είδη, είδη άρδευσης, προστατευτικά είδη, κηπευτικά εργαλεία, μηχανήματα κήπου, αμπελουργικά και δενδροκομικά είδη.

Σποροπαραγωγή

Στο πλαίσιο ανάπτυξής της, η EUROAGRO, με την επένδυση της δημιουργίας πλήρους καθετοποιημένης μονάδας στο Σταυροχώρι Κιλκίς, στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικών σπόρων, σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών.

Σε συνεργασία με σημαντικούς οίκους γενετιστών, η εταιρεία δοκιμάζει νέες ποικιλίες με βασικά στοιχεία την υψηλή παραγωγή, την ευρεία προσαρμοστικότητα και την άριστη ποιότητα, ώστε σταδιακά να βελτιώσει την αποδοτικότητα των χωραφιών με τη χρήση των κατάλληλων σπόρων, κάνοντας ακόμα πιο ανταγωνιστικούς τους παραγωγούς-συνεργάτες της, στην αγορά και σποροπαράγει τις πιο γνώστες ποικιλίες σπόρων με πλήρη έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής.

Νέο πλαίσιο συμβουλευτικής

Όσον αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στο νέο μοντέλο συμβουλευτικής που θέτει στο επίκεντρο την παροχή συμβουλών μέσω της τεχνολογίας, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι «με τη συμμετοχή μας στην “Αγροτική Καινοτομία Α.Ε.” γίνεται μια δυνατή “συμμαχία” στο σύστημα της ευφυούς γεωργίας και στο Μέτρο 2 των Γεωργικών Συμβούλων στην Κεντρική Μακεδονία, όπου είναι η περιοχή δραστηριοποίησής μας.

Το στήσιμο δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στην Κεντρική Μακεδονία, σε συνδυασμό με το σύστημα gaiasense και μετέπειτα με τη Γεωργική Συμβουλή, θα αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνολογία, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κύκλο της φυτοπροστασίας. Με την επιστημονική εξειδίκευση, επιτυγχάνουμε μειωμένο κόστος παραγωγής παράγοντας ποιοτικότερο προϊόν με προστιθέμενη αξία».

Σύντομο ιστορικό της εταιρείας

Το 1997, ο Απόστολος Ιωαννίδης και ο Γεώργιος Ιωαννίδης ίδρυσαν την εταιρεία που είχε ως αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργικές επιχειρήσεις του Κιλκίς. Μετά από μία επιτυχημένη διαδρομή, η εταιρεία αναπτύσσεται περαιτέρω στον χώρο της εμπορίας αγροεφοδίων όπως γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, γεωργικών μηχανημάτων. Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί νέες επιχειρηματικές κινήσεις, έχοντας κύριο γνώμονα την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου αγρότη. Η EUROAGRO, κάνοντας πράξη την πολιτική της για ανάπτυξη, προχωράει ανοδικά:

✱ Το 2004 δημιουργεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

✱ Το 2011 δημιουργεί υποκατάστημα στο Πολύκαστρο του Νομού Κιλκίς.

✱ Το 2012 προχωρά στην ενοικίαση σιλό στην Κρηστώνη Κιλκίς, συνολικής χωρητικότητας 4.000 τόνων, όπου γίνεται η αποθήκευση και η μεταπώληση αγροτικών προϊόντων των πελατών της με βάση το σύστημα συμβολαιοποιημένης γεωργίας.

✱ Το 2014 τα γραφεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται σε νέο υποκατάστημα της εταιρείας, όπου η EUROAGRO AE δεν προσφέρει πλέον μόνο υπηρεσίες υποστήριξης, αλλά και αγροεφόδια.

✱ Το 2015 προχωράει σε ακόμα μία επένδυση, στη δημιουργία συγκροτήματος Σποροπαραγωγής και Ζωοτροφών στο Σταυροχώρι Κιλκίς.

✱ Το 2016 η EUROAGRO AE επεκτείνεται και στον Νομό Πέλλας, με νέο υποκατάστημα στα Γιαννιτσά.

✱ Το 2018 το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται στην περιοχή της Γέφυρας, όπου οι παραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν πλέον την ποιότητα εξυπηρέτησης που χαρακτηρίζει την EUROAGRO σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.