ΕΒΑ: Χρειάζονται πιο άμεσες ενέργειες για την καταπολέμηση της νοθείας στο μέλι

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομίας (European Beekeeping Association-EBA), εξέδωσε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, Boštjan Noč, ζητώντας πιο γρήγορους ρυθμούς στον εντοπισμό και την πάταξη της νοθείας στο μέλι και προειδοποιεί ότι «η ευρωπαϊκή μελισσοκομία δεν μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».
Ο κ. Noč λέει συγκεκριμένα τα εξής:
«Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα τυπικό σήμα κινδύνου για τους πολιτικούς, οι οποίοι είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να αλλάξουν την κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία.
Τρία χρόνια περιθώριο για υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης
Με πρωτοβουλία της Σλοβενίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την Οδηγία για το Μέλι και σύντομα το μέλι θα πρέπει να φέρει ετικέτα με ένδειξη της χώρας προέλευσης. Επιπλέον, η Επιτροπή έθεσε ως στόχο τον καθορισμό μίας εναρμονισμένης μεθόδου για τον προσδιορισμό των νοθειών και τον ορισμό εργαστηρίων αναφοράς, αλλά δυστυχώς αυτό πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς φαίνεται πως πρόκειται να επιτελεστεί σε τρία χρόνια.
Το 80% του μελιού στα γερμανικά σούπερ-μάρκετ είναι νοθευμένο
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα του νοθευμένου μελιού έχουν αυξηθεί. Η European Professional Beekeepers Association (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά σοκαριστικό, καθώς περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.
Το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο
04/10/2024 6' διάβασμα
Η μελισσοκομία δε θα επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό του νοθευμένου μελιού. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι καιρός όλοι μας να δράσουμε και να συνεργαστούμε. Πρώτοι στη σειρά είναι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού, να ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας και να ΕΓΚΑΘΥΔΡΙΣΟΥΝ εργαστήρια αναφοράς. Οι μέθοδοι θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι τέτοιες ώστε να ακολουθούνται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης εξάλειψης του νοθευμένου μέλι από την αγορά!
Οι μελισσοκομικές οργανώσεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους
Οφείλουμε όλοι μας να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για το σοβαρό αυτό ζήτημα, αφού καταναλώνουμε μέλι προκειμένου να ενισχύσουμε τον οργανισμό και να βελτιώσουμε την υγεία μας, ενώ το νοθευμένο μέλι δρα μόνο βλαπτικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρόσκληση απευθύνεται στους ευρωπαίους καταναλωτές: “Εμείς οι Ευρωπαίοι επιλέγουμε ευρωπαϊκά προϊόντα μέλισσας, κατά προτίμηση ντόπια ή, τουλάχιστον, από τη χώρα μας ή, τουλάχιστον, από την Ευρώπη!”
Όλες οι μελισσοκομικές οργανώσεις στην Ευρώπη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς επίτευξη του ίδιο στόχου. Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει επιτυχία χωρίς συνεργασία και κοινή δράση. Η European Beekeeping Association (EBA) είναι ανοιχτή για συνεργασία με όλους. Ο μοναδικός μας στόχος είναι η προστασία των μελισσοκόμων και των καταναλωτών!»
Διοικητικό Συμβούλιο της EBA: Σταματήστε τη νοθεία του μελιού
Το Διοικητικό Συμβούλιο της European Beekeeping Association έλαβε απόφαση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες δραστηριότητές του αναφορικά με την καταπολέμηση της νοθείας: «Ο κύριος στόχος της EBA είναι να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τη νοθεία του μελιού. Η αναθεωρημένη Οδηγία για το Μέλι εισάγει απαιτήσεις για ομοιόμορφη και σαφέστερη επισήμανση της προέλευσης των μειγμάτων μελιού ανά χώρα, ακολουθούμενα με τα αντίστοιχα ποσοστά αυτών, γεγονός το οποίο αποτελεί εξαιρετικό επίτευγμα.
Επιπλέον, η νέα Οδηγία (ΕΕ) 2024/1438 προβλέπει την επιλογή εναρμονισμένων μεθόδων για τον έλεγχο της αυθεντικότητας του μελιού, την καθιέρωση Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Αναφοράς και την έκδοση συστάσεων που αφορούν στο σύστημα ιχνηλασιμότητας στον εισαγωγέα και στον παραγωγό.
Να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα
Ωστόσο, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή αυτών των μέτρων -2028 ή 2029- φαίνεται αναντίστοιχο με την επείγουσα φύση του ζητήματος. Η EBA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλες οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από την Οδηγία θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό σε πολιτικό επίπεδο εντός ΕΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο, το πρώτο καθήκον της EBA είναι η συνομιλία με όλους τους πολιτικούς-υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα. Η EBA πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα προστατεύσει τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους ως κατ’ επείγον ζήτημα, καθώς τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί του 46% νοθευμένου μελιού που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελούν αναμφισβήτητο προειδοποιητικό σήμα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!
Η EBA ακολουθεί, συνεργάζεται και υποστηρίζει επίσης το έργο όλων των μελισσοκομικών οργανώσεων στην Ευρώπη που αποσκοπούν στον ίδιο στόχο – την καταπολέμηση της νοθείας. Βραχυπρόθεσμα, η EBA θα στρέψει όλες τις δυνάμεις της στο διάλογο με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη νέα ηγεσία της ΕΕ επ’ αυτού.
Αργότερα θα αποφασίσουμε προς την κατεύθυνση πιθανής διαμαρτυρίας σε περίπτωση ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων».
Έκκληση προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές να προτιμούν το ευρωπαϊκό μέλι
Στη συνέχεια, η ΕΒΑ απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές να προτιμούν το ευρωπαϊκό μέλι, με τα εξής επιχειρήματα:
«Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, βοηθάτε τους μελισσοκόμους να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για τη μελισσοκομία, συμβάλλοντας έτσι στην επιβίωση των μελισσών. Οι άγριοι επικονιαστές έχουν αποδεκατιστεί από την άσκηση της εντατικής γεωργίας, και η μέλισσα μπορεί να επιβιώσει μόνο όσο οι μελισσοκόμοι διατηρούν το ενδιαφέρον για τη φροντίδα της. Χωρίς τους μελισσοκόμους, δεν υπάρχουν μέλισσες. Χωρίς τους μελισσοκόμους, οι μέλισσες θα εξαφανίζονταν σε λιγότερο από δύο χρόνια λόγω της δυσκολίας διαχείρισης των παρασίτων που τις ταλαιπωρούν.
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι σέβονται τους κανόνες που διέπουν την παραδοσιακή μελισσοκομία, φροντίζουν με αγάπη τις μέλισσές τους, και συλλέγουν και διαθέτουν στους καταναλωτές ασφαλές μέλι κορυφαίας ποιότητας.
Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί εξασφαλίζουν υψηλά υγειονομικά πρότυπα παραγωγής μελιού. Οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν υπόκεινται σε αγωγές με αντιβιοτικά και άλλες ουσίες που απαγορεύονται στην Ευρώπη, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα επιμόλυνσης του μελιού.
Το ευρωπαϊκό μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, μέταλλα και προβιοτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτα από το ανθρώπινο σώμα.
Στις ευρωπαϊκές γαίες παράγεται μέλι ανώτατης ποιότητας και μοναδικού αρώματος που δεν συγκρίνονται με τα εισαγόμενα μέλια, λόγω των λιγότερο επιβαρυμένων ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων και υδάτων.
Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, συνεισφέρετε σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας όλων των εγχώριων αγροτικών προϊόντων που απαιτούν επικονίαση, επειδή η επικονίαση δεν μπορεί να αποτελέσει προϊόν εισαγωγής από τρίτες χώρες, όπως συμβαίνει με το μέλι.
Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, βοηθάτε στη διατήρηση της φύσης και της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, καθώς οι μέλισσες, εκτός από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, επικονιάζουν και έναν τεράστιο αριθμό άγριας χλωρίδας που αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας στη φύση.
Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, υποστηρίζετε την πολιτιστική κληρονομιά και τα πατροπαράδοτα γαστρονομικά ήθη και έθιμα που συμβάλλουν στην υγεία μας και μας συνδέουν με τη φύση. Έχει αποδειχθεί ότι η προσθήκη μελιού στις διατροφικές συνταγές και στα πιάτα μας, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας.
Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, συμβάλλετε στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος που συνδέεται με το οικολογικό αποτύπωμα των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, καθώς και στη μείωση της σπατάλης των ενεργειακών πόρων που απαιτούνται κατά τη διαδικασία νόθευσης του μελιού. Αντίθετα, η μελισσοκομία βοηθά σημαντικά τη διατήρηση του περιβάλλοντος σε ισορροπία, καθώς αξιοποιεί και στηρίζεται μόνο σε τοπικούς φυσικούς πόρους.
Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, στηρίζετε τους ντόπιους μελισσοκόμους, μειώνετε τον πληθωρισμό και την εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη.
Επιλέγοντας ευρωπαϊκό μέλι, καταναλώνετε αυθεντικό μέλι μελισσών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι σχεδόν το 50% των εισαγόμενων μελιών είναι νοθευμένα. Όταν προμηθεύεστε μέλι απευθείας από τους μελισσοκόμους της περιοχής σας, έχετε τη καλύτερη εγγύηση ποιότητας, ενώ αν το αγοράζετε από κάποιο κατάστημα, θα πρέπει να προσέχετε τη χώρα προέλευσης, διότι το ασφαλέστερο προς κατανάλωση και ποιοτικότερο μέλι προέρχεται από τις περιοχές της Ευρώπης. Στις περισσότερες περιπτώσεις νοθευμένου μελιού βρίσκεται σιρόπι ζάχαρης με πρόσθετα. Αυτό το νοθευμένο («ψεύτικο») μέλι συνήθως δεν έχει καμία σχέση με τις μέλισσες και το μόνο που επιτελεί είναι να εξαπατά τους καταναλωτές και να λειτουργεί υπέρ των όσων βρίσκονται πίσω από τις νοθείες.
Το νοθευμένο μέλι ενδέχεται ακόμη να περιέχει υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα), τεχνητά ένζυμα (που προστίθενται επίσης στο λεγόμενο «βίγκαν μέλι», το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται, καθώς δεν υπάρχει μέλι χωρίς μέλισσες), τεχνητές γεύσεις, χρωστικές ουσίες και χαμηλής ποιότητας σάκχαρα, τα οποία προστίθενται κατά τη διάρκεια της νοθείας και αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Στο νοθευμένο και «ψεύτικο» μέλι δεν υπάρχει το παραμικρό όφελος που παρέχει το πραγματικό μέλι στο ανθρώπινο σώμα με τα βιοενεργά συστατικά και την πληθώρα ευεργετημάτων για την υγεία. Τα αυθεντικά προϊόντα μέλισσας αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο και με αυξανόμενη επιτυχία στη μελισσοθεραπεία (ένας κλάδος της συμπληρωματικής ιατρικής που βασίζεται στην επιστήμη και στην πλούσια παράδοση).»