Εύα Ζυγούρη, Mani Foods: Όλα είναι θέμα θέλησης

H Mani Foods είναι μια εξαγωγική επιχείρηση που μεταποιεί και εμπορεύεται επιτραπέζια ελιά και λάδι, με έδρα την Καλαμάτα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μητέρα της, στο «τιμόνι» της διοίκησης από το 2012 είναι η Εύα Ζυγούρη.

Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1991 και σήμερα, παρά την κρίση, θεωρείται μια κερδοφόρα εταιρεία. «Είμαστε μια επιχείρηση που η κρίση μας ευνόησε, με μεγάλη αύξηση των ετήσιων τζίρων μας. Αυτό συνεχίζεται και η επιχείρηση συνεχώς αυξάνεται και ανεβαίνει. Βέβαια, εμείς είμαστε καθαρά μια εξαγωγική επιχείρηση, με το 90% των προϊόντων μας να εξάγεται», μας λέει η Εύα Ζυγούρη.

Ως… ατού της γυναίκας είναι ότι «από τη φύση της είναι πιο οργανωτική και ουσιαστική σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Ταυτόχρονα, είναι πιο αποφασιστικές και πιο αποτελεσματικές σε ό,τι αναλάβουν. Βέβαια, η δυσκολία να καταφέρει να τα προλάβει όλα είναι μεγάλη, αλλά θέλει προσπάθεια. Είναι θέμα θέλησης και κατά πόσο είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει», μας λέει. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μικρά… αγκάθια, με τα προβλήματα να περιορίζονται στην επαφή και την επικοινωνία: «Οι αγρότες είναι ανδροκρατούμενος χώρος και αρχικά μια γυναίκα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Στην πορεία, ξεκαθαρίζουν οι σχέσεις και οι θέσεις, η δυσπιστία μετατρέπεται σε σεβασμό και αξιοπιστία και η συνεργασία προχωρά».

Στέλνει μήνυμα προς όλες τις γυναίκες ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες πάνω στα ελληνικά προϊόντα: «Υπάρχουν πολλά δέλεαρ για τις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν. Εμείς βλέπουμε στον χώρο μας ότι συνεχώς όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά».