Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων στο επίκεντρο του 5ο Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων:

Με τη συμμετοχή 40 ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, που θα έχουν B2B συναντήσεις με γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές εταιρίες, άρχισε την Πέμπτη 24/5 τις εργασίες του το 5ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, που διεξάγεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στη Λαμία. 

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές του Φόρουμ, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δήμο Λαμιέων για την υποστήριξη της διοργάνωσης, υπογράμμισε ότι: «Ο στόχος του Φόρουμ είναι να ενισχύσουμε τις ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων και να βάλουμε όλοι εμείς ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα από τη μεγάλη περιπέτεια των δέκα τελευταίων ετών».

«Τι πρέπει  όμως να γίνει για να αυξήσουμε τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων», έθεσε το ερώτημα ο κ. Κελέμης, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε αυτή την χώρα που η γη της μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της. Εδώ στη Στερεά Ελλάδα παράγονται σχεδόν όλα τα αγαθά. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας, και πολλά από αυτά είναι Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Άρα έχουμε τα προϊόντα.

ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης

Αν εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα. Και σε αυτό το βήμα, αρωγός μεγάλος είναι η BASF με τη πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της. Το δεύτερο μεγάλο βήμα, είναι να γνωρίσουμε τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά και στις διεθνείς αγορές. Και εδώ έρχεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με το Φόρουμ και τις άλλες πολύπλευρες δράσεις του».

Ο κ. Κελέμης σημείωσε ότι: «Γερμανοί επιχειρηματίες και εισαγωγείς  στον αγροδιατροφικό τομέα είναι εδώ μαζί μας για να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και τους παραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας και να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε στοχευμένες επιχειρηματικές  συναντήσεις. Και είμαι βέβαιος ότι οι μεν Έλληνες θα αναδείξουν με πειστικό τρόπο την υπεραξία των ελληνικών προϊόντων, ενώ οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να προωθήσουν στη Γερμανία αγαθά αυξημένης διατροφικής αξίας. Όπως αντιλαμβάνεστε στήνουμε γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας, όχι επί χάρτου αλλά στην πράξη».

Κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Κελέμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένα από τα μεγάλα ατού της ελληνικής οικονομίας. Όσο πιο δυναμικά βήματα κάνει στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γυρίσουμε σελίδα. Να τονωθεί η οικονομία, να μειωθεί σημαντικά η ανεργία, να προσελκυστούν επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης και της τυποποίησης».

Στον χαιρετισμό του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Αθανάσιος Συριανός, υπογράμμισε ότι: «το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων είναι πια ένας θεσμός που κάθε χρόνο μας δίνει την ικανοποίηση ότι τα αποτελέσματά του είναι απτά και καλύτερα από τον προηγούμενο. Πελοπόννησος (Costa Navarino), Λιτόχωρο Πιερίας, Ηράκλειο, Καβάλα ήταν οι 4 προηγούμενες διοργανώσεις, στις οποίες Έλληνες παραγωγοί, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις γνωρίστηκαν στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων με γερμανικές εταιρίες που ενδιαφέρονται τόσο για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων όσο και για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Και είχαμε τη χαρά να δούμε πολλές από αυτές τις συναντήσεις να είναι η αρχή της σύναψης συμβολαίων. Δεν θα μπορούσε όμως να έχει την τεραστία επιτυχία χωρίς να έχει αγκαλιασθεί από τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγούς και τις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις και φυσικά χωρίς την καθοριστική συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων που φιλοξένησαν τις διοργανώσεις».

«Αλλά η δράση μας, συνέχισε ο κ. Συριανός, για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων δεν περιορίζεται μόνο στο Φόρουμ. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύει εδώ και πάνω από 60 χρόνια στην Ελλάδα και την Κύπρο τους μεγαλύτερους Γερμανικούς Εκθεσιακούς Οργανισμούς με Διεθνείς Εκθέσεις στη Γερμανία και ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και την Anuga, όπου τον περασμένο Οκτώβριο η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ήταν η πέμπτη πολυπληθέστερη παρουσία σε προϊόντα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, διοργανώνουμε επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία, αλλά και σε όλες τις χώρες όπου τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να βρουν καταναλωτές».

«Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ένας one stop shop φορέας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Για τον αγροδιατροφικό τομέα συγκεκριμένα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ανέλαβε την περασμένη χρονιά την πρωτοβουλία να διοργανώσει το Πρώτο Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, ASIA FRUIT LOGISTICA, στο Χονγκ Κονγκ με τη συμμετοχή 8 δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου. Την πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να επαναλάβουμε και για την επόμενη ASIA FRUIT LOGISTICA τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

«Στην ατζέντα των δράσεων μας είναι να προσκαλούμε και Γερμανούς επιχειρηματίες για να δουν από πρώτο χέρι τη δυνατότητα επενδύσεων και διμερών συνεργασιών. Όλες αυτές οι δράσεις ευνοούνται και από το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στη 2η θέση των ελληνικών εξαγωγών και στην 1η θέση στις ελληνικές εισαγωγές, άρα η επιχειρηματική συνεργασία είναι ήδη στενή».

Καταλήγοντας, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου επισήμανε: «Τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλή φήμη στη Γερμανία και η αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν το έδαφος των εξαγωγών και της συνεργασίας εξαιρετικά γόνιμο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι: «η Ελλάδα έχει ανάγκη τον επαναπροσδιορισμό της γεωργίας σε κάθε περιοχή της χώρας. Η πρόταση μου είναι να γίνει ένα συνολικό σκανάρισμα της γεωργίας από αξιόπιστο φορέα, σε συνεργασία  με έγκριτο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να καταγραφεί και να αξιολογηθεί τι καλλιεργείται και τι πρέπει να βελτιωθεί ή να αλλαχθεί ώστε να αυξηθεί η μέση ακαθάριστη πρόσοδος, που σήμερα κυμαίνεται στα 150 ευρώ/στρέμμα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης

O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο Φόρουμ, χαρακτήρισε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ως έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας μπορεί να προσφέρει «μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών και υγιεινών προϊόντων με οργανοληπτικές ιδιότητες, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή για τον Γερμανό και γενικότερα τον διεθνή καταναλωτή» όπως η φέτα το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, οι φυσικοί χυμοί και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία αποτελούν τα βασικά ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα.

O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που υλοποιούνται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με «τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων καθώς και για τις φιλικές προς το περιβάλλον, μεθόδους παραγωγή τους».

Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Marc Bogdahn, επεσήμανε τη σημασία των εξαγωγών για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Μαζί με τον τουρισμό συνιστούν τους δυο πιο σημαντικούς πυλώνες που θα επιτρέψουν την έξοδο από την κρίση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος διάσωσης είναι βεβαίως η απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου Γερμανοί επενδυτές κι επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, προχωρώντας σε νέες συνεργασίες». Ο κ. Βogdahn αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και ποτών και ευχήθηκε οι Γερμανοί επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των γερμανικών καταστημάτων.

Ο κ. Bogdahn τόνισε ακόμη ότι το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για να προάγουμε τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στην Γερμανία. Επίσης, έκανε αναφορά στην προηγούμενη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Anuga που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, γεγονός που έστρεψε την προσοχή των αγορών στα ελληνικά προϊόντα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει καταλυτική σημασία για την ελληνική οικονομία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια αγροτική περιφέρεια που παράγει το 10% του αγροτικού ΑΕΠ. Αν και όλοι μιλάμε για τη σημασία του πρωτογενή τομέα, συνεχίζουμε να συντηρούμε ένα ξεπερασμένο και απαρχαιομένο σύστημα, σημείωσε και υπογράμμισε ότι: «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κινείται ενάντια στο ρεύμα και επιχειρούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των  προϊόντων μας. Το 2018 η Περιφέρεια συμμετέχει σε 15 εκθέσεις με 250 επιχειρήσεις. Όπου και αν πηγαίνουμε συναντάμε ανταπόκριση και ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας στις αγορές του εξωτερικού».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, «αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις στην προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων. Δημιουργήσαμε από το μηδέν εξειδικευμένες δομές. Είναι τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) που προφέρουν έμπρακτη βοήθεια σε κάθε υφιστάμενο ή εν δυνάμει επιχειρηματία. ΚΥΕ λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα της Περιφέρειας και είμαστε η μόνη Περιφέρεια όπου λειτουργούν. Επίσης τον ερχόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε και τον Χάρτη Επενδύσεων της Περιφέρειας που θα είναι και ο πρώτος στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι μακροπρόθεσμα στόχος θα πρέπει να είναι να «συνδυάσουμε την αγροδιατροφή με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και πάνω σε αυτό να βασίσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, κατά την ομιλία του τόνισε ότι: «το νέο παραγωγικό μοντέλο της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας πρέπει να εστιάζει πιο εντατικά στον πρωτογενή τομέα» και υπογράμμισε πως η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί «το σημείο-κλειδί που μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην ενίσχυση των εξαγωγών».

Τέλος,  ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τόσο «για τις ισχυρές πρωτοβουλίες» που όπως είπε «αναλαμβάνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», που έχουν ως στόχο τη «σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη», που πρέπει να είναι «εξωστρεφής και να βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών με προοπτική να φτάσουν τα ποσοστά των άλλων μεσογειακών χωρών».

Σημειώνεται ότι το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Λαμιέων.

Χορηγοί του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων είναι οι εταιρίες: Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ και WIN Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Χορηγοί επικοινωνίας: ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, STAR Κεντρικής Ελλάδος, C4B.TV – Contacts for Business, Ύπαιθρος Χώρα και ypaithros.gr, Agrenda και agronews.gr, Αγροτική Έκφραση, ΑγροΤύπος  Α.Ε., agrotypos.gr και Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, Ελληνική Γνώμη. Χορηγοί Προϊόντων και Υπηρεσιών: Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, Ευάμπελος Γη και Hellenic Seaways.